2 portioner
Spännande kryddblandning med inspiration från Jamaica sätter smak på dessa kalasgoda biffar som får sällskap av en coleslaw-variant med nyskördad majs.
Biffar:
250 g lammfärs
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 krm kanel
1 krm färskriven muskot
1 tsk hackad färsk timjan
2 salladslökar, grovskurna
1 vitlöksklyfta, grovhackad
1/2-1 chili, beroende på smak och styrka, grovhackad
1/2 kruka koriander
1 msk japansk soja
1 krm salt
nymalen svartpeppar
Sallad:
2 majskolvar (förkokta går bra)
1 msk olivolja + lite extra
1 lime (ev. lite extra)
2–3 msk majonnäs
1/4 litet spets- eller vitkålshuvud
1 salladslök, finskuren
4-6 rädisor, i klyftor eller tunt skivade
1/2 kruka koriander
salt
nymalen svartpeppar
- Kör samtliga ingredienser till biffarna – utom lammfärsen – med en stavmixer eller i en matberedare tills du får en slät röra. Blanda med färsen och forma fyra biffar. Ställ in i kylen medan du fixar salladen.
- Förväll eventuellt majskolvarna i lättsaltat vatten i 5 minuter för att spara tid. Förkokta går också bra. Pensla med lite olivolja och lägg på grillen över indirekt värme under lock i cirka 20–30 minuter för råa, 10 minuter för förkokta. Vänd då och då och se till att de får färg runtom. Vill du inte grilla går det bra att låta dem få färg i stekpannan.
- Riv ner limeskalet i en salladsskål. Pressa sedan ner saften och tillsätt majonnäs med 1 msk olivolja. Vispa ihop och smaka av med salt och peppar. Dressingen ska vara riktigt syrlig, tillsätt eventuellt lite extra lime (beror på hur saftiga de är).
- Strimla kålen fint, salta lite och krama den hårt med händerna i en bunke innan du vänder ner den i dressingen. Tillsätt salladslök och rädisor och blanda väl.
- Ställ majskolvarna på högkant och skär av kornen med en vass kniv och vänd ner i salladen. Toppa med korianderblad.
- Grilla eller stek biffarna i lite olja, cirka 3-4 minuter per sida eller tills de får fin yta och är genomstekta. Servera med salladen.
Recept: Mia Gahne