2 portioner
Fyllning:
3–4 riktigt mogna tomater
1–2 gula lökar
olivolja + smör
några kvistar färsk timjan
1 nypa socker
2 msk dijonsenap
1/2 burk tapenade à cirka 150 g
1 dl riven ost med smak,
t ex Västerbottensost och/eller parmesan
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
salt
nymalen svartpeppar
Deg:
75 g kylskåpskallt smör
2 dl mjöl
1/2 dl riven parmesan
1 tsk hel spiskummin (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
1/2 dl ljummet vatten
1/2 tsk äppelcidervinäger
- Skär tomaterna i skivor. Skiva löken tunt.
- Hetta upp lite olivolja och smör i en stekpanna och låt löken steka långsamt tills den mjuknat, men utan att få färg, tillsammans med en timjankvist och lite salt och peppar. Strö över lite socker mot slutet.
- Gör pajdegen under tiden: Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, parmesan, spiskumminfrön (om du har) och salt. Arbeta ner smörtärningarna med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och vinäger och knåda snabbt ihop till en boll (alternativt kör i matberedare). Låt vila en stund i kylen.
- Klä en smord liten pajform (jag tog en avlång) eller två små med degen. Nagga och förgrädda botten i 175 grader i 15 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna något och bred på dijon och därefter tapenade på pajskalet så att det täcker.
- Fördela lökröran ovanpå. Strö över riven ost och strö ut vitlöken.
- Lägg på tomatskivorna lite omlott, men ta inte med ändarna (de blir goda i en sallad). Strö över generöst med repad timjan, salta och peppra.
- Grädda i 175 grader i cirka 1 timme eller tills tomaterna har smält och blivit helt mjuka. Servera helst pajen lite ljummen.
Recept: Mia Gahne