Nu startar veteran-VM i Sverige
Bild: Colourbox
Nyheter

Direkt när OS är slut är det dags för nästa stora mästerskap. Nu startar nämligen veteran-VM i fri idrott i Göteborg.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-12

Igår tog som bekant årets OS slut. Men om du saknar tävlingsnerven så drar ett nytt stort mästerskap igång redan idag. Under måndagen invigs nämligen världsmästerskapen i fri idrott för veteraner, och tävlingarna hålls denna gång i Sverige och Göteborg.

8 000 deltagare från 111 länder tävlar under 13 – 25 augusti. Inom friidrottens värld räknas du som veteran redan efter 35 år, men den äldsta klassen är 90 plus. Mästerskapen har arrangerats sedan 1975 och årets upplaga har rekordmånga deltagare, men även det högsta antalet deltagande länder hittills.

Sverige har flest deltagare,1883 stycken. USA kommer därefter med 602, Tyskland har 579, Storbritannien 558 och Spanien 369 deltagare. Bland de tävlande finns även representanter från länder som Kuba, Mongoliet, Venezuela, Kongo, Indonesien, Ghana och Papua Nya Guinea.

Vid förra veteran-VM i fri idrott, i Finland 2022, kom Sverige på tionde plats i medaljligan med 62 medaljer, varav 18 guld. Etta då kom Finland med 377 medaljer varav 128 guld.

Årets tävlingar genomförs bland annat på Slottsskogsvallen och det är gratis inträde på alla anläggningar under mästerskapet.