Stort lidande i onödan
Foto: Getty Images
Nyheter | UNDERNÄRDA

Stort lidande i onödan

Varannan patient som är inlagd på sjukhus eller vårdinrättning är undernärd, enligt en ny studie från Göteborgs och Uppsala universitet.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-07

Konsekvenserna för individen blir ofta allvarliga – onödigt lidande, sämre livskvalitet och till och med dödsfall.

Med hjälp av näringstillförsel kan problemen lindras, men kunskapen uppmärksammas inte tillräckligt, konstaterar forskarna bakom studien.

– Det är allt för få patienter som får diagnosen undernäring. Inom sjukvården och äldreomsorgen är det fortfarande ett problem med underdiagnostisering och underbehandling av tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Annan sjukdom

Traditionellt sett har viktnedgång och undernäring uppfattats som ett naturligt uttryck för sjukdom eller åldrandet, och att det inte går att göra något åt det.

Men numera vet man att den vanligaste anledningen är det är en underliggande sjukdom som gör att äldre äter mindre och att kroppens organ och vävnader bryts ner.

Med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, menar forskarna.

”Åsidosätts varje dag”

Nya stora behandlingsstudier visar entydigt att undernäringen kan vändas. Rådgivning och behandling i samarbete med dietister och användning av näringsdrycker kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten.

– Det här är enkla åtgärder som åsidosätts varje dag. Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd som till exempel spridd cancer. I till exempel Sverige har vi jobbat vi med detta i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Många äldre drabbas

I Sverige är många äldre undernärda. Totalt i hela samhället bedöms mellan fem och tio procent av äldre vara undernärda. För patienter som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande, är siffran uppemot femtio procent.

Dölj faktaruta

Forskarna har flera förslag till konkreta åtgärder för att minska lidandet för de äldre.

– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, att uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringstät mat och i tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker, säger Tommy Cederholm.

– Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor.

Finns mycket kunskap

Tillsammans med Ingvar Bosaeus, universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har Tommy Cederholm skrivit en översiktsartikel om undernäring i tidskriften New England Journal of Medicine.

De har gjort en sammanställning av kunskapsläget i världen de senaste 50 åren, med fokus på vad som hänt de senaste 5 åren, och konstaterar att man inom vårdsektorn behöver använda sig mycket mer av det som erfarenheten och forskningen visar.

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas