Saffran i både kokvattnet och kryddsmöret ger fin färg och julsmak åt rotfrukterna.
1/3 kålrotshuvud (cirka 300 g)
3 morötter (cirka 300 g)
4 fasta potatisar (cirka 300 g)
vatten
1 buljongtärning
1 pkt saffran (0,5 g)
salt och peppar
Kryddsmör:
100 g rumsvarmt smör
1 pkt saffran (0,5 g)
½ tsk flingsalt
1. Börja med kryddsmöret. Stöt salt och saffran i en mortel. Blanda i smöret med en gaffel tills allt har blandats väl. Vispa eventuellt smöret med elvisp för att få det extra luftigt. Forma smöret till en rulle eller en ”snygg klick”. Linda in i folie och kyl i kylskåp. Tag fram och skiva smöret strax före serveringen.
2. Skala rotfrukterna och skär dem i rejäla tärningar.
3. Häll i vatten så att det knappt täcker grönsakerna och tillsätt buljongtärning och saffran. Låt gärna en klick av saffranssmöret koka med i buljongen. Koka i cirka 15 minuter tills rotfrukterna är kokta men fortfarande har lite spänst kvar. Det ska inte bli rotmos. Smaka av med salt och peppar.
Servera rotfrukterna varma med saffranssmör till exempelvis julskinkan.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch