Botten
75 g smör, rumsvarmt + till att pensla bakplåtspapper med
2 dl florsocker
5 ägg, uppdelade i gula och vita
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
4 msk mjölk, 3 procent
2 dl strösocker
Jordgubbs- och rabarbersås
2 dl jordgubbar, skivade, frysta eller färska
2 dl rabarber, skivade, frysta eller färska
0,5 dl syltsocker
0,5 dl strösocker
Yoghurtgrädde
2 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
2 dl grekisk yoghurt
Topping
ätbara blommor och bär i säsong
florsocker
Tillagning
Jordgubbs- och rabarbersås
1. Blanda jordgubbar, rabarber, syltsocker och strösocker i en kastrull.
2. Låt koka på svag värme i cirka 10 minuter, tills jordgubbarna och rabarbern blivit mjuka.
3. Häll allt genom en finmaskig sil, pressa igenom de mjuka jordgubbarna och rabarbern. Låt svalna helt.
Botten
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa smör och florsocker fluffigt och vitt.
3. Vispa ner en äggula i taget.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Rör ner det i äggsmeten pö om pö. Rör i mjölken.
5. Pensla ett bakplåtspapper med mjukt smör. Bre ut smeten i ett tunt jämnt lager på bakplåtspappret.
6. Vispa äggvitorna till skum. Vispa sedan i sockret lite åt gången. Fortsätt vispa tills marängen är blank och tjock, 4–5 min.
7. Bred ut marängen över kaksmeten i ett tjockt lager. 8 Grädda i mitten av ugnen i 20 min. Ta ut och låt svalna helt.
Yoghurtgrädde
1. Vispa grädden tillsammans med florsockret tills det blir fluffigt och lätt. Rör då i yoghurten och fortsätt vispa tills det har konsistensen av lättvispad grädde.
2. Dela marängbottnen i fyra delar. Varva maräng, grädde och sås.
3. Avsluta med att dra en liten sked genom översta lagret av grädde och sås för att skapa vackra mönster.
4. Strö på bär och ätbara blommor. Pudra över florsocker och servera.
Recept: Sofia Wood och Ingalill Hägglund