Ta vara på de gröna inslagen på julbordet. Det här gröna inslaget är rött från rödkål och gult från apelsiner.
1 näve valnötter
cirka 300 g färsk rödkål
1/2 tsk salt
1 msk äppelcidervinäger
1-2 apelsiner
några kvistar färsk mynta
1. Rosta först valnötterna i en torr stekpanna. Passa noga så att de får lite färg men inte blir brända. Låt nötterna svalna.
2. Strimla rödkålen fint. Med en bra osthyvel går det lätt att hyvla av rödkålstrimlor från kålhuvudets ”snittyta”. Lägg kålen i en bunke och häll salt och vinäger över. ”Massera” in vinägern med händerna och låt stå i några minuter.
3. Skala apelsinerna med en vass kniv så att hinnorna runt om följer med skalet.
4. Skiva sedan apelsinen och dela skivorna till ”kvartar”. Finhacka myntan.
5. Lägg sedan rödkålen på ett vackert fat och strö apelsin, mynta och valnötter över.
Salladen passar mycket bra till julskinka.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch