Frikadeller i örtsoppa
Foto: Mira Wickman
Mat | Recept

Frikadeller i örtsoppa

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-06-17

6 portioner

2 dl plockad bladpersilja
1 dl plockad basilika
2 stjälkar blekselleri, hackade
2 morötter, hackade
2 schalottenlökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
1,5 liter kycklingbuljong
3 lagerblad
500 g kycklingfärs
100 g finriven parmesanost
1/2 dl ströbröd
2 citroner, zesten
1 dl risoni
olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Till servering
nyriven parmesanost

Tillagning

1. Blanchera persilja och basilika 30 sekunder i kokande vatten.
2. Ta upp örterna och lägg i en skål med isvatten 1 minut eller längre. Häll av och mixa med 1 dl vatten tills det blir helt slätt. Ställ åt sidan.
3. Fräs selleri, morot, schalottenlök och vitlök mjukt i olja i en stor kastrull.
4. Häll på buljong och lägg i lagerblad. Låt sjuda i 15 minuter under lock.
5. Blanda färs, parmesanost, ströbröd och citronzest. Krydda med salt och peppar. Rulla till små frikadeller.
6. Lägg frikadellerna i soppan. Tillsätt risonin och sjud under lock enligt anvisningarna på förpackningen.
7. Ta soppan av värmen och rör ner örtblandningen. Servera varm, toppad med nyriven parmesanost.

Recept: Sofia Wood och Ingalill Hägglund

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-06-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas