6 portioner
900 g färsk laxfilé med skinn
1 liter vatten
2,5 dl vitvinsvinäger
1 rödlök, i små klyftor
1 morot, i centimetertjocka slantar
1,5 msk salt
20 vitpepparkorn
2 lagerblad
ett knippe dill, själkarna (spara dillkronorna till såsen)
Romsås
3 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
80 g sikrom (stenbitsrom eller tångkaviar går också bra)
1 citron, zesten
ett knippe dillkronor, finhackade
örtsalt och nymalen svartpeppar
Tillagning
1. Skär laxen i cirka 3 × 3 cm stora kuber. Lägg i en form lite större än laxbitarna.
2. Blanda vatten, vinäger, rödlök, morot, salt, pepparkorn, lagerblad och dillstjälkar i en kastrull. Låt sjuda i 10 min. 3 Häll den varma lagen över alla laxbitarna. Täck formen med dubbel plastfolie. 4 Låt svalna i 30 min. Låt sen formen stå i kylen minst 1 timme före servering, gärna över natten. 5 Servera med kokt potatis.
Romsås
Blanda crème fraîche, majonnäs, rom, citronzest och dill. Smaka av med örtsalt och peppar. Servera laxen med rom-sås, nykokt potatis och en citronklyfta. Strö på dill.
Recept: Sofia Wood och Ingalill Hägglund