Mängder av seniorer arbetar just nu som röstmottagare under förtidsröstningen till EU-valet. Vi ringde upp en av dem.
Söndagen den nionde juni är det som bekant val till Europaparlamentet. Men runt om i landet har röstlokaler stått öppna för förtidsröstning sedan 22 maj. Och dessa lokaler är till stor del bemannade av seniorer.
Senioren ringde därför upp en av dessa röstmottagare, 71-åriga Barbro Rhodin i Hemmesta, för att höra mer om uppdraget.
Hallå, Barbro! Är det lugnt?
– Just nu har det varit en väldig rusch faktiskt. Men annars är det inte särskilt stressigt. Vi hinner prata en hel del. De flesta av de som jag arbetar med är också seniorer, det blir ju så av naturliga skäl. På själva valdagen ser det säkert lite annorlunda ut.
Hur länge har du varit röstmottagare? Och varför blev du det?
– Jag har varit det i två år så detta är inte mitt första val. Jag är allmänt intresserad av samhällsfrågor, och tycker att det är viktigt att engagera sig för demokratin.
Hur mycket jobb är det?
– Jag jobbar 6-7 timmar varje pass, och gör 3-4 pass per vecka. Man gör det inte för förtjänsten, utan för att det är roligt och stimulerande. Du träffar mycket folk och det är en intensiv, men begränsad arbetsperiod.
Röstmottagare
Det är valnämnden i varje kommun som ansvarar för att rekrytera röstmottagare som ska arbeta med förtidsröstning eller röstning i vallokal på valdagen.
Kontakta din kommun om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare.