Baguetter passar på buffén, till soppan, till salladen, eller bara som de är fyllda med gott pålägg.
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
7 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
1 msk salt
1. Smula jästen i en bunke. Slå över vattnet och rör så att
jästen löser sig. Tillsätt olja och mjöl och arbeta degen i minst 5 minuter. Tillsätt till sist salt och arbeta 3 minuter till.
2. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Putta sedan ihop degen så att den sjunker ihop och låt den sedan jäsa i 30 minuter till.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Knåda helt lätt och forma delarna till baguetter. Rulla dem i mjöl och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter, gärna på baguetteplåt eller med ihoprullade handdukar emellan så att de inte blir för platta.
4. Sätt in bröden i mitten av ugnen i 250 grader. Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta när du sätter in bröden och sänk samtidigt temperaturen till 225 grader. Grädda i cirka 25 minuter tills baguetterna fått fin färg. De ska kännas lätta när man lyfter dem.
5. Låt svalna på galler.
Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch