Signaturen Ledsen matte har problem med att få sin Jack russell terrier att känna sig trygg med henne. Han markerar bland annat genom att bita. Läs hela hennes brev och hundpsykologen Charlotte Swansteins svar.
Hej
Tyvärr har min 9-åriga Jack russell terrier och jag hamnat i konflikt med varandra. Han är väldigt känslig/rädd när man ska klippa klorna eller hålla i tassarna. Brukar lämna det till en väldigt duktig person på hundtrim där han nu får ha munkorg för säkerhets skull.
När jag skulle försöka göra det själv i somras blev det kaos. Jag var jätteförsiktig, tog det lugnt men kanske höll på lite för länge. Han fick godis och jag klippte bara en klo i taget och sen paus. Resultatet blev att han sa till genom att bita mig. Efter någon månad efter den händelsen fick vi problem att sätta på selen genom att nafsa/bitas.
Selen är så att han ska kliva i den med fram benen och sen stängas på ryggen. Hittade en annan sele som man trär över huvudet, som han kliver i med ena frambenet och sedan stängs på ryggen. Helt ok.
Han bet mig även en gång efter vi varit i hundrastgården och jag skulle lyfta in honom i bilen.
Han är omplacerad och kom till mig vid 8 månaders ålder. Har alltid varit rädd om sina framtassar när man håller fast dom.
Han är en kelig, snäll, busig kille. Ligger gärna nära. Jag passar på när han är relax att hantera honom. Han lägger då framtassarna på mina handflator.
När vi nu skulle prova vinterjackan så gick det inte alls. Jag placerade den på golvet framför honom och han reagerade med att visa tecken på att varna mig igen. Jag hann inte ens börja få på den och vi har ju inte haft den framme på ett år.
Har haft honom på kontroll hos vet som inte hittar något fel.
Hur ska jag få honom att känna sig trygg med mig, att kunna hantera honom på ett positivt sätt och lätt kunna sätta på selen?
Ledsen matte
Hej Matte!
Din Jack Russell är en vuxen ”man” med egna åsikter ovan på det är han en terrier – vilket rasmässigt betyder att man ger sig Aldrig. Denna egenskap har skapat rasen för grytjakt, där man som hund inte kan ge vika för en räv/grävling/råtta som ”protesterar” i grytet. Det är utgångspunkten sedan att han haft ett liv innan med andra människor brukar ge vid handen att man aldrig får all information om vad hunden erfarit. Det är en del att förstå.
När det kommer till att din hund inte vill blir han tydlig, klar samt blixtsnabb med sitt extra svar – att bita till. Vi människor är ju ofta långsammare i vår uppfattning av signaler och reaktion – vilket då ger hunden fel/försen information och han upplever att du i vissa situationer inte samtalar med /lyssnar till honom. Dess fler av dessa situationer ju säkrare blir han på att han inte kan lita på dig, när något nytt skall provas kläs på, klor klippas osv.
Jag uppfattade att sele nummer två som är en Y-sele fungerade bra – fortsätta med den, men du skall kanske sitta på golvet och be honom komma när den skall på och av – på så sätt att du inte behöver hänga över honom, vilket alltid kan kännas hotfullt/osäkert. Lägg ut ett par godisbitar han gillar en bit framför er på golvet som han kan se men inte får ta förrän du är klar med selen. Gör en positiv rutin av att vara nära.
Kläder behöver sällan en hund om det inte är ihållande ösregn på långpromenaden och eller över fem minusgrader. Hundens päls fungerar oftast som det skydd som behövs – viktigt är dock att vid kallt väder inte stanna upp ute, utan ha ett bra tempo så kroppen håller sig varm av rörelsen i sig.
Eftersom du är osäker på hur nära du kan vara och hur säker kontra osäker han är när du är det, får du ta små steg och belöna när han visar trygghet som han troligen gör i tevesoffan med klappar och kel – den situationen skall du efterlikna. Allt löses inte på en dag ha tålamod!
Att sitta på golvet är alltid bättre än att stå och hänga över, att ge en liten uppgift som en lockande belöning i närhet är också fiffigt. Se till att det inte är exakt samma belöning/belöningsplats vid varje tillfälle var rolig och positivt oförutsägbar, det gillar terriers – ja de flesta hundar faktiskt.
Se till att din hund får en lång härlig aktiv promenad varje dag, så att energin går åt vid utomhusvistelse, kasta inte boll/pinne det spär på den snabbhet av stress han redan har. Att få tänka, lösa problem är lugnande och jättekul. Vill du ha tips sök efter aktiveringsböcker på ditt bibliotek – jag har producerat flera, även som e-bok.
Vad gäller klovård kanske du kan hitta den typ av djursjukvårdare som har gått utbildning i collaboration/samarbete eller hanteringsträning.
Med önskan om nytt hopp ihop med din Jack Russell herre
Charlotte
Hundpsykolog
Vill du också ställa frågor till Charlotte på Seniorens hemsida? Maila då till hund@senioren.se
Läs också: De kan inte leka tillsammans efter kastreringen
Läs också: ”Kan vår tik ha löpt utan att vi märkt det?”
Läs också: ”Min hund drar alltid och är svår att gå ut med”
Läs också: Känsligt med två tikar som löper samtidigt
Läs också: ”Varför skäller han på oss när husse hämtar honom?”
Läs också: ”Här har det blivit fel”
Läs också: ”Varför nafsar och biter vår valp på min frus händer?”
Läs också: Problem med hundar som skäller
Läs också: ”Morrar, visar tänderna och försöker hugga”
Läs också: ”Jag kan inte lämna min hund ensam ens en kort stund”
Läs också: ”Jag är så otroligt ledsen för dig och din pudel”
Läs också: ”Varför morrar vår snälla och kärleksfulla hund”?
Läs också: ”Har min tik börjat löpa”?
Läs också: ”Min hund växlar mellan fyra nivåer – vad ska jag göra”?
Läs också: ”Jag blir tokig på att vår hund alltid ska jaga katter”
Läs också: ”Vår hund visar tråkigt beteende sedan vi fick barn”
Läs också: Hundpsykologen: Hundar samtalar genom att skälla
Läs också: ”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”
Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?
Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?
Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”
Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?
Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”