Regeringen backar från löfte till vården
Foto: Getty Images
Nyheter | Kris

Regeringen backar från löfte till vården

Turerna fortsätter kring regeringens försäkran att stötta regionerna så mycket att personal inte ska behöva sägas upp.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-26

Det var när statsminister Ulf Kristersson (M) den 10 februari i ett partiledarsamtal i TV4 försäkrade att ”Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården” som ett nytt hopp väcktes ute i landets pressade regioner.

Men närmare besked om hur mycket pengar regeringen kommer att skjuta till och när pengarna kommer har uteblivit, något som väcker hård kritik från många håll.

När Ulf Kristersson i förra veckan (21/2) besökte Linköping backade statsministern från löftet, enligt Corren som ställde frågan om han kan lova att det inte blir några varsel i regionerna.

Ulf Kristersson.

– Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller. Utan jag har sagt att staten kommer göra sitt för att så långt som möjligt undvika generella neddragningar av viktig medicinsk personal, sa Ulf Kristersson.

Tvingas varsla

Hälso- och sjukvården i Östergötland gick med 1,7 miljarder kronor minus förra året och har i likhet med många andra regioner gett besked om att man kommer att tvingas lägga varsel.

Företrädare för regionerna befarar att regeringen kommer för sent med det ekonomiska stöd som ändå utlovas. Men den kritiken avfärdar statsministern:

– Det kommer inte komma för sent utan ekonomin är byggd på de siffror som fanns i höstas och nu ser det sämre ut. Då analyserar vi läget just nu och kommer tillbaka så fort vi har besked att ge.

Kan du ge ett tidsspann för när beskedet kommer?

– Nej, det kan jag inte göra.

Enligt TT har dock Ulf Kristersson lovat att återkomma ”relativt snart, allra senast i budgeten” om ett extra tillskott till regionerna.

19 regioner

Enligt ledande socialdemokrater ute i landets regioner befinner sig svensk sjukvård i ett extremt allvarligt läge.

– Vi kräver regeringen på svar om när pengarna kommer, hur mycket som ska fördelas och hur regeringen ska säkra att inga varsel, uppsägningar eller personalminskningar sker på grund av det svåra ekonomiska läget, skriver ledningen för 13 S-styrda regioner i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Landet befinner sig i en akut sjukvårdskris där 19 av 21 regioner nu tvingas skära ner i vården.

”Slingrar sig”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skräder inte orden:

– Det verkar som det är en sak att sitta och säga det som känns bra i direktsänd tv på bästa sändningstid, men sedan när det är dags att leverera, då börjar man slingra sig. Och en sådan statsminister kan vi inte ha, det går inte att lita på vad han säger.

Magdalena Andersson.

Enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) innebär gällande besparingsplaner i regionerna att över 5 000 personer ska bort.

SKRs chefsekonom Annika Wallenskog säger i en kommentar att oavsett vilket besked regeringen kommer med i vårbudgeten så blir det personalminskningar.

Annika Wallenskog.

– Sen hur många som behöver varslas är ju osäkert, många tänker klara neddragningarna med naturliga avgångar, säger Annika Wallenskog till Dagens Medicin.

Granskning väntar

Regionernas pensionärsråd har med andra ord en tuff vår framför sig när det gäller att bevaka och väcka debatt om hur regionerna väljer att skära ner i vården.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas