4 portioner
500 g fast potatis
1 gul lök
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
ev 1 tsk färskpressad citronsaft
smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar
CHILIOLJA
1/2 dl neutral olja
1 tsk chiliflakes
TILL SERVERING
crème fraiche
valfritt bröd
1 Skala och tärna potatisen. Skala och hacka den gula löken.
2 Dela, skölj och strimla purjolöken. Lägg undan lite till topping.
3 Fräs gul lök och potatis i smör i en stor kastrull. Skala och pressa ner vitlök. Tillsätt purjolök och chiliflakes.
4 Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vatten. Låt koka tills potatisen är mjuk.
5 Rör ner grädde och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite citron för syra.
6 Låt sjuda en stund tills soppan tjocknar något och får en krämig konsistens.
7 Värm oljan till chilioljan i en kastrull och ställ åt sidan. Tillsätt chiliflakes, salta och låt oljan suga åt sig av kryddningen.
8 Toppa soppan med crème fraiche, purjolök och chiliolja.
9 Servera med gott bröd.