En serbisk variant av filodegspaj, enkel att göra med färdig filodeg. Servera gärna sallad till.
4 portioner
500 g färsk filodeg
FYLLNING
400 g fetaost
2,5 dl naturell yoghurt
(3 procent fetthalt)
1,5 tsk bakpulver
1 dl neutral olja
1 ägg
salt
TILL PENSLING
1 ägg
1 dl mjölk
1/4 dl neutral olja
TOPPING
1/4 dl mjölk
1/4 dl neutral olja
sesamfrön
TILL SERVERING
En god sallad
1 Blanda fetaost, yoghurt, bakpulver och olja i en bunke. Smaka av med salt och vispa sedan ner ägget.
2 Vispa ihop ägg, mjölk och olja i en liten skål. Detta ska du pensla filodegsarken med.
3 Pensla en stor rund ugnsform eller en plåt med olja.
4 Sätt ugnen på 200 grader.
5 Lägg ett filodegsark på en ren arbetsyta, till exempel en köksbänk. Pensla hela arket lätt med ägg- och mjölkblandningen utan att det blir för soggigt eller blött.
6 Lägg ett filodegsark till ovanpå det första och pensla det. Repetera med ett tredje och sista.
7 Placera cirka 4 matskedar fyllning längs ena långsidan av filodegen. Rulla ihop till en tajt rulle. Forma rullen till en liten snurra och placera den i mitten av formen.
8 Fortsätt att pensla filodegsark och gör rullar tills fyllningen är slut. Bygg vidare på svansen tills du har fått en hel snurra.
9 Blanda mjölk och olja i en skål och pensla hela snurran med blandningen så att den inte har några torra partier.
10 Strö över sesamfrön och grädda snurran i mitten av ugnen i 30–40 minuter tills den är gyllene och genomgräddad.
11 Låt svalna en aning och servera med en sallad.