Så blir pensionen nästa år
Foto: Getty Images
Nyheter | Slutligt besked

Så blir pensionen nästa år

Lägger man ihop den allmänna pensionen och tjänstepensionen får åtta av tio pensionärer en höjning med mellan 500 och 1 500 kronor per månad efter skatt. Det beskedet ger Pensionsmyndigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-22

Under en pressträff på torsdagen (21/12) redovisade myndigheten den kompletta bilden av hur pensionerna blir 2024.

– Nästa år bidrar premiepensionen med ett plus till den totala pensionen för de allra flesta. Dessutom får de som har en låg inkomstpension en relativt stor ökning av garantipensionen. Så även om inkomstpensionen ökar blygsamt i förhållande till inflationen så får de flesta en större höjning av sin pension nästa år jämfört med vad de fick i januari i år, sammanfattade Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Hur stor höjningen blir för var och en skiljer sig beroende på att pensionens olika delar påverkas av olika faktorer.

Linda Wiese.

Inkomst- och tilläggspensionen som utvecklas med utgångspunkt från inkomstutvecklingen i Sverige höjs 2024 med 80-190 kronor för de flesta.

Garantipensionen följer prisutvecklingen och höjs med 530-670 kronor för de flesta.

Förmånsbestämda tjänstepensioner följer normalt prisutvecklingen medan premiebestämda tjänstepensioner varierar beroende på hur tillgångarna har utvecklats.

Premiepensionens förändring bestäms av hur fonderna har gått under året. Majoriteten har utvecklats positivt, enligt Pensionsmyndigheten.

Respektavståndet

På en fråga under pressträffen om hur mycket respektavståndet kommer att minska, alltså skillnaden i pension mellan den som har arbetat och den som inte har arbetat, svarade myndighetens representanter att man säkerligen kommer att räkna på detta under nästa år.

– Vi håller liv i den frågan, sa Agneta Claesson.

Men vilken blir då den exakta pensionen för den enskilde när utbetalningen kommer i januari?

– Från den 23 december kan man genom vår nya självbetjäning med bank-ID själv ta reda på när pensionen betalas ut och hur stor den blir. Då har man sitt svar på ett par minuter och slipper telefonkö, säger Agneta Claesson som är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Den som väljer att inte använda självbetjäning behöver vänta till den 1 januari då man kan logga in på pensionsmyndigheten.se.

Pensionsmyndigheten skickar också ut ett informationsbrev om 2024 års utbetalningar. Det väntas nå mottagarna i mitten av januari.

Bostadstillägg

Ett särskilt avsnitt under pressträffen behandlade frågan om bostadstillägg för pensionärer.

Agneta Claesson tipsade om möjligheter att via Pensionsmyndighetens hemsida själv ta reda på om man är berättigad att få ta del av tillägget. Man kan också ansluta till digitala informationsmöten via hemsidan där ens frågor besvaras i realtid.

Hjälpas åt

Av 2,3 miljoner pensionärer har 300 000 bostadstillägg. Tre av tio som ansöker om bostadstillägg har inte rätt till förmånen. Åtta av tio som ansöker har inte lämnat de uppgifter som behövs eller har lämnat felaktiga uppgifter.

Agneta Claesson.

– Vi gör ständigt vårt allra bästa för att korta ner de långa handläggningstider som varken vi eller de sökande är nöjda med. Men ett klart besked från oss idag är att det problemet aldrig kommer att kunna lösas om inte allmänheten blir bättre på att själva ta reda på om man är berättigad innan man söker, och att när man väl gör det fyller i ansökningarna korrekt. Vi måste hjälpas åt.

Den genomsnittliga handläggningstiden för pågående ansökningsärenden är för närvarande 43 dagar, uppger Pensionsmyndigheten till Senioren.

Mörkertal

Oklart är hur många som har rätt till bostadstillägg men som inte vet om att man kan söka, eller som väljer att avstå.

– En del uppfattar det som ett bidrag, vilket gör att man avstår från att söka. Men det är inte ett bidrag, säger Agneta Claesson. Bostadstillägget är en förmån som ingår som en del i det allmänna pensionssystemet.

Förändringar i sammandrag

Uppgifter inom parentes avser 2023.
• Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 1,0 (3,0) procent, i genomsnitt 80-190 (220-560) kronor före skatt. Höjningen med 1,0 procent motsvarar inkomstutvecklingen 2,6 procent minus förskottsräntan 1,6 procent.
• Personer födda 1938 eller senare omfattas även av premiepensionen. Premiepensionen förändras med -3,9-14,5 (-17,6-0,7) procent, vilket motsvarar -26-218 (-240-5) kronor i månaden före skatt.
Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med prisbasbeloppets förändring som är 9,1 (8,7) procent. Garantipensionen ökar med 530-670 kronor per månad före skatt.
• Den genomsnittliga totala pensionen, det vill säga allmän pension och tjänstepension**, ökar med 490-1 530 (500-1 090) kronor per månad efter skatt. Det motsvarar en ökning på 360-1 280 (480-1 280) kronor per månad före skatt.

*) Redovisade intervall omfattar 80 procent av alla pensionärer födda 1957 eller tidigare som är bosatta i Sverige och tar ut full pension.
**) Tjänstepensionen för 2024 bygger på en framskrivning av tjänstepensionen för 2022. Detta har att göra med att Pensionsmyndigheten får uppgifter om tjänstepension för 2023 i april 2024, och för 2024 i april 2025, när deklarationerna är klara.

Källa: Pensionsmyndigheten

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-12-22
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas