Skador vanliga när förpackningar krånglar
Foto: Getty Images
Nyheter | Svåröppnat

Skador vanliga när förpackningar krånglar

Sax, kniv, hjälpmedel för skruvlock, nötknäppare, tänderna, burköppnare, blisteröppnare, tång, skruvmejsel, hammare. Se där våra vanligaste hjälpmedel när vi ska forcera svåröppnade förpackningar.

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-12

Det framgår av en enkät som Reumatikerförbundet har genomfört under oktober. 2 663 personer har svarat. I mitten av november var svaren klara.

Svaren på frågan ”Om du använder redskap, vad använder du?” har lämnats av medlemmar i Reumatikerförbundet, SPF Seniorerna, PRO och Neuro.

En annan fråga i enkäten är om man har skadat sig när man använder redskap för att få upp en förpackning.

43 procent svarar ja på den frågan.

Säljargument

Intressant för marknaden är frågan om det händer att man väljer bort en produkt som man är osäker på om man får upp och i stället väljer en förpackning som man vet att man får upp utan problem.

Här svarar drygt 55 procent ja.

Svårast att öppna

Reumatikerförbundets enkät ställer också frågan ”Om du har problem att öppna förpackningar, vilken typ av förpackning tycker du är svårast att öppna?”

Här blir de vanligaste svaren juice- och mejeriförpackningar, läkemedelsförpackningar, vakuumförpackat kaffe, charkuterier i plastförpackning, konservburkar, förpackningar med drag-ring och glasburkar med metallock.

Så vad gör vi då om vi har problem att öppna en förpackning? 62 procent av de svarande i enkäten – som kunde uppge mer än ett svar på denna fråga – uppger att man ber någon annan att öppna. 69 procent använder redskap. En procent svarar att man kastar varan.

Hur vanligt är det då att man inte får upp sin förpackning? Svaret är – extremt vanligt. 96 uppger att det händer. För 11 procent händer det varje dag, och för 45 procent inträffar det flera gånger i veckan.

Beroende av hjälp

För vissa individer blir problemen ibland mycket allvarliga. En person som besvarat enkäten säger att ”Antingen får jag vara utan mat, medicin eller vad det nu kan vara tills det kommer någon som kan hjälpa mig!”

Många människor är helt beroende av apotekspersonal, familj eller grannar för att kunna komma åt sin medicin, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet i en kommentar.

Lotta Håkansson.

– En stor grupp i vårt samhälle har sänkt livskvalitet på grund av dåligt anpassade förpackningar och produkter. Som vi ser det är det en rättighet att kunna öppna och försluta en förpackning utan att behöva be om hjälp eller för den delen skada sig.

Sämre handstyrka

Minst 1,5 miljoner människor i Sverige har konstaterad nedsatt handfunktion, enligt Reumatikerförbundet.

Orsakerna kan vara flera, till exempel reumatisk sjukdom som reumatoid artrit. Ofta påverkas även handfunktionen efter en stroke, vid multipel skleros, diabetes och ryggmärgsskador.

Men det behöver inte vara en sjukdom inblandad. Ofta försämras också handstyrkan med stigande ålder.

Jan Arleij
Publicerad 2023-12-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas