Julbordet fortsätter att bli dyrare och dyrare. Två klassiker som ökat kraftigt sedan förra julen är sillen och gravad lax. Det visar statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB).
Jämfört med förra året har priserna på sill ökat med 25 procent och för gravad lax är siffran 32 procent.
Det skriver TT och hänvisar till SCB och KPI som mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för den privata konsumtionen.
Allra dyrast har apelsiner blivit som stigit med hela 72,3 procent. En del julmat, som till exempel skinka, blir också dyrare just i december. Däremot kan priserna på nötter, choklad och godis sjunka något.
Priserna på livsmedel ökade med 5,3 procent från december i fjol till oktober i år vilket är mer än priserna på alla varor och tjänster som steg med 3,1 procent.
Prisökningen på julmat från december 2022 till oktober 2023:
Apelsiner 72,3 procent
Gravad/rökt fisk 32,2 procent
Sillkonserver 25 procent
Choklad 15,9 procent
Ägg 15,8 procent
Konfektyr 9,2 procent
Griskött 6,7 procent
Nötter och torkad frukt 6,7 procent
Brännvin 3,8 procent
Färsk lax 1,4 procent
Potatis 0,9 procent
Källa: SCB