Det finns nog lika många recept på leverpastej som det finns byar i Småland! Den här är lite mer krämig genom att man rör ut den med grädde. Hittar du inte späck i köttdisken så förbeställ i en charkbutik.
en halv gul lök
smör till stekning och form
250 g svinlever
250 g kalvlever
325 g späck
2 ansjovisfiléer
2 ägg
2 msk ljus sirap
1/2 msk vetemjöl
1/2 msk torkad mejram
2,5 tsk salt
1 1/4 dl + 3 dl vispgrädde
1 msk portvin
1 Värm ugnen till 160 grader.
2 Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smör, men utan att den tar färg. Låt den svalna.
3 Skär lever, späck och ansjovis i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare tillsammans med lök, ägg, sirap, vetemjöl, mejram och salt.
4 Kör maskinen och tillsätt 1 1/4 dl grädde och portvinet i en tunn stråle. Mixa tills smeten är slät.
5 Häll pastejsmeten i en smord ugnssäker form och grädda till en innertemperatur på 72 grader.
6 Låt pastejen svalna. Frys eventuellt in hälften av smeten – halvera då grädden i nästa steg.
7 Smula ner leverpastejen i en bunke, tillsätt 3 dl grädde och vispa ihop före servering.