HRF: Lid inte i onödan
Eva Blomquist.
Hälsa | hörsel

HRF: Lid inte i onödan

Att ha svårt att höra gör att många mår dåligt i onödan. Det är tragiskt eftersom det är lätt att åtgärda, säger Eva Blomquist på HRF. Text Maria Gerlofson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

Många äldre som hör dåligt isolerar sig och drar sig undan. De tappar kontakt med barnbarnen, tackar nej till middagar och tycker det är meningslöst att gå på teater och annat de gjort förr. 
– Jag möter många äldre som tycker att det är skämmigt med hörapparat, trots att de mår dåligt för att de hör dåligt. Det är så onödigt, säger Eva Blomquist, vice förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund, HRF.

Själv har hon varit hörselskadad sedan födseln och tycker att det är fantastiskt med hörapparater. De gör att hon kan leva ett aktivt liv som 71-åring. Hon brinner för att fler ska få höra bättre som äldre, att det ska bli en självklarhet att testa hörseln och få hörapparat om du hör dåligt.
– Hörselvården i Sverige är extremt krånglig. Det vill vi ändra på. Idag är det 21 regioner med olika regler. Vi vill att hörselvården ska vara rättvis. Det ska vara rimlig väntetid, samma avgifter och hörteknik av god kvalitet i hela landet.
HRF vill även att alla som är 65 år och uppåt ska hörseltestas.
– Många förstår inte hur dåligt de hör. Fler borde söka hjälp. Att kontakta HRFs hörsellinje är en bra start.

Många dröjer med att skaffa hörapparater. Förutom att det kan leda till social isolering, utanförskap och depression, kan det ge huvudvärk, ständig trötthet, stress, svår tinnitus och påskynda utveckling av demens.
”Obehandlad hörselnedsättning” är den största riskfaktorn av tolv när det gäller utveckling av demens, visar forskningen. Att få hörapparater och hörselrehabilitering så tidigt som möjligt är ett av de mest effektiva sätten att förebygga och fördröja utvecklingen av demens.
– Vi har fått igenom hörseltest för alla nyfödda, nu hoppas vi att vi får igenom det för alla äldre. Det skulle vara ett stort steg för folkhälsan.

Orättvis hörselvård

Hörselvård är en del av den allmänna hälso- och sjukvården i Sverige. Du som behöver hörapparater har rätt att få det från din region inom ramen för regionens patientavgifter, inom den offentliga hälso- och sjukvården. Ingen behöver köpa hörapparater privat.
Villkor och avgifter varierar kraftigt mellan olika delar av landet. I en region kan du få betala några hundralappar, i en annan flera tusen. Inget annat vårdområde i Sverige har så många olika avgiftsvarianter som hörselvården, enligt HRF.
Du kan få kostnadsfria råd om hörsel, hörapparater, hörselvård med mera på HRFs hemsida: www.horsellinjen.se 0771-888 000 (vardagar 9–12).

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas