En populär festrätt i nordvästra Ukraina. Men passar lika bra som vardagrätt.
4–6 portioner
800 g kalkonfärs
3 ägg
50 g riven mild ost
50 g smält smör
2 msk mjölk
salt och nymalen svartpeppar
ca 2 dl ströbröd eller panko
4–5 msk neutral olja till stekning
Till servering
kokt potatis eller potatismos
smetana
grönsallad
1 Blanda färs, ägg, ost, smör och mjölk. Salta och peppra ordentligt.
2 Forma små järpar eller ”korvar” och lägg på en tallrik eller skärbräda. Låt stå i kylskåpet i trettio minuter.
3 Rulla järparna i ströbröd. Hetta upp en stekpanna med olja på medelvärme och stek i cirka 5 minuter, eller tills de är genomstekta och har fått fin färg runtom. Låt rinna av på en tallrik med hushållspapper.
4 Servera järparna varma med exempelvis kokt potatis eller potatismos, lite smetana och en grönsallad. Eller servera dem i salladsblad, som på bilden. Fint på ett buffébord.