Går snabbt att laga, men låt vila i 8-24 timmar för mjukare plommon och koncentrerad smak.
6 portioner
250 g katrinplommon
100 g valnötter + ev några extra till dekoration
300 g smetana eller crème fraiche
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev. ätbara blommor till dekoration
1 Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de har fatt lite färg. Låt svalna.
2 Öppna varje katrinplommon och fyll med en valnöt – ibland får inte en hel valnöt plats, då får man bryta nöten i bitar.
3 Vispa smetana, florsocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp, det tar några minuter.
4 Lägg fyra fyllda katrinplommon i varje glas, lägg på fyra matskedar smetana. Upprepa proceduren och se till att smetanan täcker plommonen helt.
5 Låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar. Dekorera med ätbara blommor eller rostade hackade valnötter och servera.