En populär soppa som är lite som en blandning mellan borsjtj och gulasch.
5-6 portioner
2 gula lökar
4 potatisar
2 tomater
2 röda paprikor
100 g pancetta eller bacon
500 g grytbitar av nöt
2 msk tomatpuré
2 msk rökt paprikapulver
2 msk vanligt paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
vatten
salt och nymalen svartpeppar
hackad persilja att strö över
till servering
mjukt bröd
1 Skala och halvera lökarna. Skär halvorna i tjocka strimlor. Skala och skär potatisarna i fyra bitar vardera. Skär tomater och paprikor i grova bitar.
2 Finhacka pancettan och stek på medelvärme i en stor kastrull tills det mesta av fettet släppt.
3 Lägg i grytbitarna och bryn dem ordentligt i fettet från pancettan.
4 Tillsätt potatis, tomater och paprika och rör om.
5 Blanda ner tomatpuré, båda sorters paprikapulver och cayennepeppar. Stek i 2–3 minuter på medelvärme.
6 Tillsätt vatten så att det precis täcker allt i kastrullen. Salta, peppra och koka upp. Låt puttra i 40 minuter under lock och därefter vila i 20–30 minuter.
7 Värm på soppan, strö över persilja och servera med bröd.