Äldre med sämst munhälsa ska prioriteras. Det meddelar regeringen på en pressträff när det gäller den nya tandvårdsreformen, som tidigast kan träda i kraft om drygt två år.
– Alltför många i Sverige, inte minst äldre, får inte den tandvård de behöver, helt enkelt för att de inte har råd, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) när han inleder fredagens pressträff tillsammans med Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.
Jakob Forssmed fortsätter:
– Det ger ohälsa och vi vet också att det påverkar deras sociala liv negativt och därför ger vi nu i uppdrag till en särskild utredare att förstärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig hälso- och sjukvård och där äldre med sämst munhälsa prioriteras.
Tanken med den nya reformen är att stärka högkostnadsskyddet så att det mer efterliknar det inom övrig hälso- och sjukvård.
Kan träda i kraft årsskiftet 2025/26
Martin Färnsten tillsätts som särskild utredare och han ska vara klar med sitt arbete i oktober 2024. Sedan är målet att reformen kan träda i kraft vid årsskiftet 2025/26.
– I den här utredningen ska äldre med sämre munhälsa prioriteras, betonar Jakob Forssmed men tillägger också att utredaren ska komma med ett förslag som även ska kunna gå att använda för andra delar av befolkningen.
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson välkomnar beskedet på fredagens pressträff.
SPF Seniorerna positiva
– Vi ser positivt på att en utredning nu kommer att tillsättas med syftet att lägga förslag för en tandvårdsreform. SPF Seniorerna anser att tänderna är en del av kroppen. Det betyder att tandvård på sikt bör ingå i sjukförsäkringssystemet och då ha ett högkostnadsskydd liknande det i hälso- och sjukvården, säger Eva Eriksson.
Tandvårdsreformen, som finns med i Tidöavtalet, innebär också att 19-23-åringar inte längre erbjuds gratis tandvård. Det förslaget var med redan i regeringens budgetproposition och ska börja gälla 2025.
På pressträffen meddelas också att utredaren får i uppdrag att se över hur nuvarande regler som gör att asylsökande och papperslösa över 18 år kan få akut tandvård för 50 kronor kan tas bort.
Oklart vad reformen kostar
– Den här lagen kom till redan 2013 och redan då sa vi nej till förslaget eftersom vi tycker att det är djupt orättvist. Nu försöker vi ställa detta till rätta genom att låta utredningen titta på att ta bort denna särregel, säger Sverigedemokraternas Linda Lindberg.
Det gäller dock inte tandvård som inte kan anstå, det vill säga akut tandvård.
– Men syftet är att all tandvård för de berörda grupperna i första hand ska betalas av var och en, säger Linda Lindberg.
Det är ännu oklart vad tandvårdsreformen kommer att kosta men när SD lanserade sitt förslag i senaste valrörelsen uppskattade de kostnaden till sju miljarder kronor.