4 portioner
400 g tagliatelle (eller valfri pasta)
500 g kantareller, trattkantareller eller annan svamp
smör, att steka i
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 dl vispgrädde
1/2 msk dijonsenap
1 msk svampfond
2–3 droppar kinesisk soja
ca 1 dl matlagningsgrädde salt
nymalen svartpeppar
0,5 dl pastavatten
TOPPING
parmesanost, lagrad i 22 mån
färsk persilja eller timjan
1 Koka pastan al dente i saltat vatten.
2 Dra isär svamparna och förväll dem i en torr stekpanna tills vattnet dunstat.
3 Lägg i en ordentlig klick smör och tillsätt den gula löken. Låt fräsa tills löken blir mjuk och glansig.
4 Tillsätt vitlöken, vänd omkring, och tillsätt vispgrädde, dijonsenap, svampfond och kinesisk soja. Låt koka ihop och tillsätt matlagningsgrädde till önskad konsistens, inte för tjock och inte för rinnig. Låt småputtra och smaka av med salt och svartpeppar.
5 Häll av pastan, men spara 0,5 dl pastavatten som blandas ner i svampsåsen.
6 Blanda pastan med svampsåsen.
SERVERING
Lägg upp pastan på tallrikar och toppa med mycket riven eller hyvlad parmesanost och persilja eller timjan.
Tips!
- Lite finrivet citronskal över pastan ger en härlig fräschör och extra guldkant på måltiden.
- Servera svamppastan till en stekt köttbit, typ ryggbiff – eller varför inte kycklingfilé?