Regeringen förlänger det så kallade Äldreomsorgslyftet. 1,7 miljarder kronor per år under tre år ska bidra till att förbättra kompetensen inom äldreomsorgen.
Beskedet kom på en pressträff på fredagen (8/9) med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och statsminister Ulf Kristersson (M).
Frågan om Äldreomsorgslyftets framtid har legat på Anna Tenjes bord sedan hon tillträdde för ett år sedan. Bland annat har kritik riktats mot att stimulanspengarna inte nått ut till alla landets kommuner.
Vilka villkor som regeringen tänker ställa på kommunerna för att få ta del av statsbidraget framgick inte under presentationen som ägde rum på vård- och omsorgsboendet Kungsgården i Kungsängen.
– Det får vi återkomma till när uppdraget konkretiseras, säger Anna Tenje till Dagens Samhälle.
– Satsningen är en del av budgetpropositionen för 2024 så det är när den presenteras i sin helhet den 20 september som det går att läsa om den i budgeten, säger pressekreterare Sebastian Tham till Senioren.
– Formerna för satsningen återkommer regeringen till när den ger uppdraget till Socialstyrelsen.
Det kan ha varit pandemin som utgjort största problemet för kommunerna att söka och använda statsbidraget, som infördes av den förra regeringen. 2023 års medel är i alla händelser redan slut.
I dagsläget kan bidraget gå till utbildningar inom vård och omsorg och till chefer. Anna Tenje kan tänka sig att bredda användningen:
– Personalens kompetens behöver öka på många olika sätt. Det handlar inte bara om att säkra medicinsk kompetens genom undersköterskeutbildningar, utan kan även finnas behov av bättre språkkunskaper.
Viktigt besked
SPF Seniorerna välkomnar en satsning på kompetensutveckling av personal inom äldreomsorgen.
– Det är efterlängtat och bra att regeringen undanröjer den osäkerhet som har funnits kring äldreomsorgslyftets framtid och tar tydlig ställning för kompetensstärkning av äldreomsorgens personal. De anställda som har påbörjat utbildning har nu möjlighet att avsluta den och fler kan ta del av kompetenslyftet, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar.
– Samtidigt måste regeringen säkra att medlen verkligen kommer till användning i alla kommuner.
Stora behov
Det finns ett stort behov av kompetensutveckling inom äldreomsorgen och det efterfrågas av både personal och kommuner, poängterar Eva Eriksson.
– Breda och kraftfulla kompetenssatsningar har vi i SPF Seniorerna länge påpekat behovet av, det gagnar alla de seniorer som är beroende av äldreomsorg.
Ställt krav
I en debattartikel i Dagens Samhälle i somras tryckte Eva Eriksson på vikten av att Äldreomsorgslyftet behöver en fortsättning.
Anna Tenje tryckte i en intervju med Senioren i våras på hur viktigt det är för äldreomsorgen att lyckas med kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
Det är Äldreomsorgslyftet
Går ut på att höja kompetensen bland personalen i äldreomsorgen.
Anställda får studera till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.