Skattesänkningen: Liten, orättvis och ojämställd
Foto: Getty Images
Nyheter | Budgeten

Skattesänkningen: Liten, orättvis och ojämställd

Kritiken mot regeringens skattesänkning för pensionärer är fortsatt hård. ”Det här förslaget riktar sig inte främst till de pensionärer som har lägst inkomstnivåer”, säger SEB-ekonomen Américo Fernández.

Jan Arleij
Publicerad 2023-09-08

Den sänkta pensionärsskatten hjälper helt enkelt inte de fattigaste pensionärerna på ett sätt värt namnet, menar experter.

Dessutom gynnas män mer än kvinnor av skattesänkningen.

Några exempel:

  • En person med en pensionsinkomst på 8 333 kronor får en skattesänkning på 0 kronor i månaden med regeringens förslag. På grund av en automatisk indexering blir lättnaden totalt 105 kronor.
  • En person med en pensionsinkomst på 16 667 kronor får en skattesänkning på 16 kronor i månaden med regeringens förslag. På grund av indexeringar blir lättnaden totalt 192 kronor.
  • Vid en pensionsinkomst på 25 000 blir skattesänkningen 108 kronor och med indexeringar 289 kronor.

När regeringen säger att skattesänkningen kommer ska ge pensionärer ett par hundralappar mer i plånboken varje månad så stämmer det inte när det gäller genomsnittspensionären.

Américo Fernández.

Det menar Américo Fernández som är privatekonom på SEB. Han hänvisar till att genomsnittsinkomsten för pensionärer under 2021 var 20 400 kronor per månad.

– Regeringen exemplifierar med 25 000 i månadsinkomst för pensionärer, vilket ska ge 3 460 kronor mer per år. Men det är för högt, säger Américo Fernández till Senioren.

Mer till män

Dessutom inkluderar alltså regeringens exempel automatiska uppräkningar, som inte är en del av det nya budgetförslaget.

– Det här förslaget riktar sig inte främst till de pensionärer som har lägst inkomstnivåer, säger Américo Fernández.

Eftersom förslaget om sänkt skatt ger mer till de med högre pensionsinkomster än till dem med lägre blir det i praktiken mer till män än till kvinnor. Detta eftersom män i genomsnitt har högre pension än kvinnor.

Stresstest

Nyligen presenterade SEB sitt årliga stresstest av de svenska hushållens ekonomi. Syftet är att ge hushållen en bild över hur mycket deras privatekonomi påverkas av händelser i den ekonomiska utvecklingen.

Inflationschocken i Sverige har kostat flera hushåll nära på 100 000 kronor, konstaterar man.

– Med det rekorddyra 2022 i backspegeln ser 2023 ut att bli ännu ett privatekonomiskt stålbad för hushållen med matkassen och räntekorgen som de största orosmolnen, säger Américo Fernández.

Hur ser du mer specifikt på pensionärernas ekonomiska situation för 2023?

– Pensionärer är en grupp som är särskilt utsatta eftersom det inte har samma ekonomiska flexibilitet som andra grupper i samhället. Många har redan anpassat sina kostnader när man väl gick i pension, samtidigt finns inte samma utrymme att öka inkomsterna.

Kompenserar inte

Det borde öka pressen på regeringen att rikta de få plånboksåtgärder som kan tänkas komma i höstbudgeten till just pensionärer.

– Förväntansbilden bör dock inte vara att de kommer bli kompenserade för hela smällen, säger Américo Fernández. Den magra skattesänkningen är ett uttryck för det.

202120222023
Räntekostnader7 792 kr17 538 kr (+125%)24 183 kr (+38%)
Drivmedel16 895 kr21 420 kr (+27%)21 420 kr (+0%)
El och uppvärmning17 32031 139 kr (+80%)19 135 kr (-39%)
Matkostnader59 280 kr72 930 kr (+23%)81 048 kr (+11%)
101 287 kr143 027 kr (+41%)145 786 kr (+2%)
Pensionärsparets boende- och levnadskostnader. Källa: SEB

Vilka slutsatser kan man dra av de siffror som finns i stresstestets tabeller för pensionärsparet?

– Oftast är pensionärer en grupp med relativt låg belåningsgrad vilket innebär att räntesmällen inte blir lika kraftig som för andra hushåll. Däremot utgör matkostnader en stor del av den månatliga budgeten och väntas fortsätta gröpa ur deras privatekonomi. Det som inte fångas av stresstestet och som ytterligare riskerar att utmana plånboken under 2023 och 2024 är de aviserade avgiftshöjningar från både hyres- och bostadsrättsföreningar runt om i Sverige.

Har du något tips eller råd som du kan dela med dig av till pensionärerna?

– I den mån det går så fortsätt att bygga upp en boendebuffert. För en del kan det finnas behov av att kickstarta sparandet. Välj en eller två utgifter som ni inom hushållet väljer att dra ner på under det närmaste halvåret för att försöka hitta en bättre balans i privatekonomin.

Utöver det kan man ”vända köp till sälj”, säger Américo Fernández.

– Alltså att man hittar saker i garderoben eller hemmet som man kan sälja för att få en extra injektion i plånboken. Viktigast av allt i dessa tuffa tider är att inte hamna i en sämre situation genom att drabbas av panik och ta på sig korta krediter med höga räntor.

Stresstestet

SEB har gjort ett privatekonomiskt stresstest av ekonomin för ett pensionärspar med genomsnittlig pension. De är födda 1950 och bor i villa till genomsnittspris med 20 procents belåning och 1 procents amortering.

Här är fler antaganden som också ligger till grund för utfallet i tabellen:
• Räntekostnad: Genomsnittlig bolåneränta på 1,5%, 3,41% och 4,75% för respektive år. Räntekostnad beräknad efter ränteavdrag.
• Drivmedel: Bensinbil med en genomsnittsförbrukning på 0,7 l/mil med en körsträcka på 1 500 mil/år.
• El och uppvärmning: Baserad på en årsförbrukning på 20 000 kWh för barnfamilj och pensionärspar och 5 000 kWh för par i lägenhet. Rörligt elpris.
• Matkostnader: Enligt Konsumentverket – för pensionärsparet baseras de på att alla mål lagas hemma.
• Inkomst och bostadspris baseras på genomsnittet i landet.

Källor: SCB, Elmarknadsinspektionen, Konsumentverket, Pensionsmyndigheten och Svensk mäklarstatistik

Här kan du läsa mer om SEBs stresstest.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-09-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas