Fotboll för alla
Visst blir man svettig av gåfotboll också! Lars Sundgren som har spelat i division tre tidigare tycker att det är ett utmärkt alternativ till vanlig fotboll.
Hälsa | Träna | gåfotboll

Fotboll för alla

Gåfotboll har på kort tid blivit en populär aktivitet för seniorer. SPF Seniorerna Falun har spelat varje vecka sedan i höstas. ”Det är roligt och vi tränar både puls, koordination och balans samtidigt”, säger Kerstin Andersson. Text: Karin Janson: Foto Maria Hansson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-08-31
Annika Olhans.

Solen står hög på himlen och en gräsklippare surrar i bakgrunden. Trots sommarvärmen dyker ett tiotal personer upp på Korsnäs IP och byter om för att spela gåfotboll på konstgräsplanen, utrustade med vattenflaskor och solskyddskräm. Annika Olhans leder uppvärmningen och ser till att deltagarna får upp pulsen och tänjer på kroppen. Själv började hon spela gåfotboll i höstas.
– Jag upplevde att jag fick mycket tid över som pensionär och läste på SPFs hemsida om gåfotbollen. Tidigare har jag spelat lite korpfotboll men det var inte lika roligt och dessutom på grusplan som jag inte gillar. Här tar vi inte spelet på så blodigt allvar vilket passar mig perfekt.

Annika Olhans har arbetat som undersköterska på ortopeden och ser stor nytta med rörelse för seniorer.
– Det är väldigt vanligt att skelettet blir skörare när man blir äldre, i synnerhet hos kvinnor. Det är bland annat därför det är så viktigt att röra på sig och hålla i gång.
– Gåfotboll är väldigt bra för oss seniorer. Vi tränar både puls, koordination och balans, inflikar Kerstin Andersson.
Och synen, påpekar Marita Wilén.
– Det är väldigt bra träning för ögonen att följa bollen och titta i sidled. Det är vanligt att sidseendet försämras när man blir äldre.
Gåfotboll har de senaste åren seglat upp som en populär aktivitet för seniorer. Sporten startades i England 2011 och kom till Sverige fem år senare, när Borens IK i Östergötland började spela. Enligt en uppskattning från Svenska fotbollförbundet finns runt 300 aktiva föreningar i Sverige.

Förra året kom en rapport från Riksidrottsförbundet om gåfotboll och idrottsglädje hela livet. I rapporten slås fast att gåfotboll ger äldre ökad livskvalitet och glädje, utvecklande av sociala relationer och en känsla av sammanhang. Dessutom motverkas åldersfördomar när seniorer spelar fotboll.
Gåfotboll är precis vad det låter som: Man spelar fotboll men går i stället för att springa, vilket innebär att en fot alltid måste vara i marken. Om någon springer går bollen över till motståndarlaget. Inga tacklingar är tillåtna och ingen målvakt används, för att alla ska få röra på sig ungefär lika mycket.
Deltagarna delar upp sig i lag med gula och gröna västar och matchen startar. Även om initiativet tagits av SPF Seniorerna Falun, är det inget krav på att vara medlem för att få delta. Tidigare division tre-spelaren Lars Sundgren bor i närheten och är gärna med på träningarna.
– Jag har problem med ryggen så det här är en lagom nivå för mig. Det är jätteroligt, man får tänka på ett annat sätt än i vanlig fotboll och passa mer i sidled. Det går heller inte att förlita sig på att springa snabbt.

Matchen blir snart svettig med många bataljer om bollen och flera skott på mål. Efter den första kvitteringen är det vätskepaus.
– Vi räknar inte målen, det är inte så noga. Det viktigaste är att vi har roligt och rör på oss, säger Marita Wilén.
Att män och kvinnor spelar tillsammans är en självklarhet.
– Det är roligt att vi är blandade lag, säger Jörgen Jonsson.
– Jag tror att det blir mer tolerant och inte så våldsamt när män och kvinnor spelar ihop, menar Annika Olhans.
Och fastän spelarna ”bara” går blir det snabbt pulshöjande.
– Man blir svettig av att hela tiden bromsa in för bollen. Det är bra träning för låren också, säger Maria Hinders.

Glada och nöjda efter träningen. Snart dags för fika i klubbstugan!

Matchen drar i gång igen och spelarna kämpar vidare i värmen. Efter ungefär en timme är matchen över. Ingen har någon riktig koll på målräkningen, men det viktiga är att träningen har blivit av. Semestertider och värmen har gjort att deltagarna är ovanligt få den här gången, men vintertid har totalt 34 personer varit med. Oftast är de runt 20 per träning.
Efteråt blir det fika vid klubbstugan och en summering av dagens spel. Vad är då tjusningen med gåfotboll? Deltagarna verkar överens om att det handlar lika mycket om det sociala som om själva spelet.
– Det är lika roligt att leka med bollen även om man går, säger Jörgen Jonsson.
– Och så är vi så glada över att vi kan ses så här och träna efter de jobbiga åren med pandemin, säger Kerstin Andersson.

Att just SPF Seniorerna Falun började med gåfotboll förra hösten var tack vare att en privat inomhusanläggning bjöd in till prova på-dag. Gåfotbollen blev omtyckt av SPFarna och föreningen fick låna en inomhusplan hela vintern. Men nu har anläggningen stängt och ingen vet hur det blir i vinter.
– Önskedrömmen är att kommunen kan upplåta en fast lokal där vi och flera av kommunens ungdomslag kan husera. Rörelse för både seniorer och juniorer är ju en viktig verksamhet och borde kunna få en prioritering, säger Kerstin Andersson.
Fredrik Persson, (S), är ordförande i Faluns kultur- och fritidsnämnd.
– Frågan har inte varit uppe i nämnden, men jag träffar olika föreningar så de kan absolut höra av sig till förvaltningen eller mig om önskemål och synpunkter, säger han.
En annan önskan hos SPF Falun är att fler föreningar i länet ska börjar med gåfotboll.
– Det vore roligt att få i gång ett seriespel, säger Kerstin Andersson och får medhåll av de andra.

Kom i gång med gåfotboll

  • Träna på en mindre plan och ställ upp två mål, endera koner eller småmål.
  • Värm upp ordentligt i cirka 10 – 15 minuter.
  • Dela upp lagen med tre – sju spelare i varje lag.
  • Spela med fördel kortare perioder, till exempel tio minuter, och ta pauser.
  • Hela passet inklusive uppvärmning bör ta mellan 45 och 90 minuter.

Rekommendationer

  • Ingen spelare får springa! Om detta sker överlämnas bollen till det andra laget.
  • Inga tacklingar för att minimera skador.
  • Ingen målvakt, då man spelar med mindre mål och för att alla ska röra på sig.
  • Bollen får aldrig avsiktligt spelas över en meters höjd.
  • Inga avbytare, vid ojämnt antal kan ett lag spela med en spelare extra.
  • Efter träningspasset brukar de flesta lag fika ihop.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-08-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas