Just picklade tomater är underskattade, men vanliga i bland annat italienska, ukrainska och indiska kök. Burrata hittar du bland ostarna.
2–4 förrättsportioner
250 g små tomater, t ex körsbärstomater
olivolja till rostning
1-2-3-lag
0,5 dl ättika, 12%
1 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
ev senapsfrön, fänkålsfrön, lagerblad eller svartpepparkorn
Servering
1 burrata à 100 g (avrunnen vikt)
färsk basilika
nymalen svartpeppar
crostini eller grillat bröd
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Lägg tomaterna i en ugnssäker form, ringla över olja och rosta i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
3 Värm upp ättika, socker och vatten. Rör runt tills sockret har lösts upp. Ha eventuellt i valfria smaksättare, till exempel senapsfrön, fänkålsfrön, lagerblad eller svartpepparkorn. Ös lagen över de rostade tomaterna. Låt stå och vila i kylen i någon timme.
4 Lägg burratan på ett fat. Lägg på de picklade tomaterna, basilika och svartpeppar. Servera med crostini eller grillat bröd.