Annons
Annons
Redaktionen | chefredaktören

Mer rynkor i tv!

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-08-24

Jag gillar frågesporter. Backar aldrig från en omgång Trivial Pursuit, kör Veckans ord i Svenska Dagbladet med min dotter varje lördag och Svenska Yles Musiktest när den dyker upp på Facebook. Förut tittade jag gärna på Jeopardy när Magnus Härenstam programledde och har faktiskt även tävlat där själv. Segrade i den första omgången och kom tvåa i veckofinalen. Vann hela 13 000 kronor och en resa till Hundfjället off-season.
Har jag tid tittar jag gärna på Pointless på BBC Nordic där de tävlande ska försöka ge de svar som färst personer sagt. Lite mysigt och småputtrigt och påminner om när jag bodde i England och såg frågeprogrammen Mastermind och Countdown, som började sändas redan 1972 respektive 1982, och fortfarande sänds till en trogen mångmiljonpublik.
Frågeprogram på svensk tv tittar jag däremot aldrig på.

Varför drar jag upp mina tv-vanor här? Jag har gått omkring med en sort inre förklaring om att mitt motstånd till svenska frågeprogram enbart beror på att jag inte orkar se samma sönderintervjuade kändisar dyka upp även där. Vilket de ju tenderar att göra.
Jag vill se kunskap. Inte flams och skratt.

Annons

Så läser jag Barbro Westerholm & Ingrid Kinne Lindgrens bok Bort med Ålderismen där de intervjuar Seniorens tidigare krönikör äldreforskaren Ingmar Skoog som säger följande: ”Många program i SVT är inte så kul att se på när man är lite årsrik. Väldigt många har unga personer i panelen och frågesporter med en väldigt låg medelålder.”
Och där har vi ännu ett svar på varför jag föredrar brittiska frågesporter. För att där är deltagarna åldersblandade. När ska man i Sverige förstå att det helt enkelt blir intressantare?!
Läs mer på sidan 20 i senaste numret av Senioren.

Ur sommarhyllan

LÄS: Vad är rätt just nu i media- och kulturvärlden? Snart sextioåriga författaren Knut har fått klart för sig att han i alla fall inte är det. Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke (W&W) är en skarpt observerad beskrivning av tidsandan. Både gapskrattsrolig och ömsint på sina ställen.

LÄS: Alla som nu är vuxna och rationella kan få tillbaka den där härliga känslan av det oförklarliga från Bland tomtar och troll i Malin Sanglerts bok Rotfast (Bokfabriken). En sorts deckare, men ändå inte.

LÄS: Ibland vill man baka snabbt och billigt till många med ingredienser man har hemma. Då är Långpannans lov (Libris) din bästa vän. Ingefärsrutorna rekommenderas helhjärtat. En del av den fina bokserien Kyrkkaffe – bullar, böner och berättelser. Recept direkt från församlingshem och missionshus.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-08-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas