Senaste modet – mormorsrutan!
Gör det själv | virkning

Senaste modet – mormorsrutan!

Mormorsrutor är heta igen. Du kan köpa en väska för 4 000, en kjol för 16 000 – eller så virkar du själv. Längre ner ser du hur man gör. Text Maria Gerlofson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-07-25
Kämpe – en klassisk mormorsruta med svart-vit kant.

Vi har sett dem på täcken, kuddar och kläder genom tiderna. Första gången de nämns är i en bok från 1891. På 1930-talet var mormorsrutor högsta mode och på 70-talet hade de en ny topp i sin popularitet.
Nu har de dykt upp igen i modevärlden och bland trendkänsliga unga kvinnor. Det italienska designmärket Max Mara har lanserat en liten solhatt med mormorsrutor som kostar runt 1000 kronor. De erbjuder även en liten axelremsväska för drygt 3000 kronor i samma klassiska mönster.
La Milanesa, ett annat italienskt modemärke, har tagit fram en handväska med rutorna. Den kostar 4 500 kr. Ytterligare ett italienskt modehus, Alanui, har satsat på virkat och stickat. De säljer en långkjol för drygt 16 000 kronor som ser ut som den är gjord av ett klassiskt täcke av mormorsrutor.

Att de blivit populära nu är inte konstigt. I oroliga tider går vi ofta tillbaka till gammalt klassiskt hantverk. Kvinnors handarbete uppvärderas. Dessutom har det blivit alltmer populärt att köpa begagnat och att göra själv för att värna klimatet och minska konsumtion. Unga kvinnor virkar och stickar både eget och gör om second-handköp. Den gamla sjalen blir en kjol, en topp eller en väska.
En som känt av denna trend är Maria Gullberg. Hon har en särskild förkärlek för mormorsrutor och har jobbat med att utveckla dem sedan 2013. Hon är formgivare, inspiratör inom virkning, utbildad på Konstfack och har skrivit flera böcker om virkning. Nu i år kom hennes senaste bok med fokus på just mormorsrutor – Virka rutor med undertiteln Magiska mönster för plagg och prylar.

Långkjol säljs hos Alanui för ca 16 000 kr.

– Mormorsrutor har alltid varit inne. Men de har utvecklats mer nu under pandemin när vi varit isolerade hemma mer. Det är också ett hantverk som känns enkelt att göra. Du kan göra en ruta i taget och låta en virkning ta tid, säger Maria Gullberg.
Själv började hon med virkning och stickning inför sitt examensarbete på Konstfack 1989. Då var det udda och lite mot strömmen. Men hon har fortsatt med virkning som textil teknik i sitt konstnärskap, framför allt i utveckling av nya mönster, utbildningar och böcker.
Först var hon inte alls lockad av mormorsrutor. Hon tyckte att de var svåra att göra något nytt av. Maria Gullberg gillar att utveckla mönster, få idéer och skapa nya sätt att jobba med gamla tekniker.

Solhatt från Max Mara, ca 1 000 kr.

Men när hon insåg att hon kunde göra mormorsrutor med två färger per varv, mot det vanliga en färg per varv, öppnades nya möjligheter. Sedan dess har hon utvecklat mängder av mönster och tekniker för mormorsrutor.
Hon gör ofta fyra rutor som sätts ihop i en så kallad rapport. Det innebär att de fyra rutorna bildar ett mönster som sedan upprepas flera gånger.
Hon har också gjort mosaikvirkning, då man virkar med en färg per varv och den färg man för tillfället inte virkar med får vila i början/slutet av varvet. Rutan virkas alltid från rätsidan av arbetet och runt. Avigsidan blir randig.
– Jag har alltid varit intresserad av Williams Morris mönsterskatt. När jag började med mosaikvirkning kunde jag utveckla mönster som inspirerats av hans mönster.

Handväska à 4 500 kr.

Främst kvinnor har genom tiderna fått utlopp för sin kreativitet i handarbete. Mormorsrutor kom till för att ta till vara på restgarner. Det var ett sätt att leva hållbart och minska svinn. Så det är inte konstigt att mormorsrutor ligger i tiden och är trendigt igen. Fördelen med detta mode är ju att du lätt kan göra det själv.

Gör en mormorsruta

Mormorsrutor är ett sätt att virka mönster som består av små bitar med fyra eller sex kanter som sedan sätts ihop på en mängd olika sätt.
Kämpe är klassisk mormorsruta med en svartvit kant. Här är en av grundrutorna, som finns i boken Virka rutor. Använd förslagsvis tvåtrådigt ullgarn 6/2 och en virknål 2,5. Använd valfria färger, men ha två färger, svart och vitt, till kanten på varje ruta.
Börja med att göra en magisk ring eller virka 6 luftmaskor och slut dem till en ring med 1 smygmaska. Sedan gör du tre luftmaskor som blir den första stolpen på varv ett.
Du varierar sedan mellan luftmaskor och stolpar. Följ diagrammet.
När du virkar den svartvita kanten runt rutan virkar du alla varv fram och tillbaka – du vänder alltså arbetet och virkar tillbaka.
Vid hörnluftmaskbågen gör du ett färgbyte och den tråd du virkat klart med får vila medan du fortsätter virka med den andra färgen. Vid alla jämna varv lägger du den tråd som ska vila framför arbetet mot dig. Vid alla ojämna varv lägger du den tråd som vilar bakom arbetet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-07-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas