Planerna på att försämra utdelning av tidningar och läkemedel fick ny skarp kritik i Almedalen.
Postfinansieringsutredningens förslag om ”var-tredje-dags-hantering” och Läkemedelsverkets ökade krav på nätapoteken och distanshandeln med läkemedel innebär risker för kraftigt försämrad service för både äldre och boende i gles- och landsbygder och andra som efterfrågar prenumererade dagstidningar på papper.
Det var utgångspunkten för onsdagens (28/6) Almedalsseminarium ”Hur ska hela Sverige nås av lokala nyheter?” arrangerat av SPF Seniorerna, Tidningsutgivarna och Hela Sverige ska leva.
Ökar klyftorna
Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert, Hela Sverige ska levas ordförande Erik A Eriksson och SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson identifierade risker för ökade klyftor mellan stad och land, men också ett växande demokratiproblem.
De tre varnade för att om samhällstjänster fortsätter att försvinna från glesbygd som skett så blir det inte minst på seniorers bekostnad.
Kommer pressa på
Läkemedelsverket drog i våras tillbaka sitt förslag, bland annat efter kritik från SPF Seniorerna. Något nytt förslag har ännu inte kommit, och verket har enligt Johan Taubert sagt att man inte vill träffa några aktörer innan det nya förslaget är färdigt.
– Vi ska träffa dem ändå, försäkrade Eva Eriksson med glimten i ögat. En viktig sak med hela den här diskussionen är att den måste färga av sig på fler samhällssektorer, inte minst när det gäller tillgången till lokal journalistik som är så viktig för att upprätthålla grundläggande demokratiska värden.
– Samtidigt måste man prata över generationsgränserna också i de här frågorna. Den fördjupade informationens betydelse för demokratin gäller oss alla.