Dags igen för Nordens största samhällspolitiska arena att öppna portarna – Almedalen i Visby. Som vanligt är SPF Seniorerna på plats för att vara seniorernas röst.
I fjol toppade hållbarhet som mest förekommande ämne, följt av demokrati och miljö. I år är rankningen vård och omsorg, hållbarhet, byggande och demokrati.
De viktiga aktörerna stat, kommun och region håller i drygt 10 procent av alla evenemang.
Totalt innehöll fjolårets officiella program mer än 4 400 medverkande och i mer än 600 evenemang fanns det en namngiven politiker. I år gäller sannolikt samma storleksordning.
Almedalen blir därmed en utmärkt plats att vara på för en organisation som vill synas, tala om att den finns – och som vill påverka makthavarna.
Toppar på plats
SPF Seniorerna deltar med bland andra förbundsordförande Eva Eriksson, generalsekreterare Peter Sikström och samhällspolitiske chefen Martin Engman.
– Syftet med vår medverkan är att påminna om seniorers perspektiv och bilda opinion för seniorers bästa, säger Martin Engman. Vi ska också underhålla relationer till beslutsfattare och opinionsbildare och knyta nya kontakter eftersom det är en förutsättning för att kunna påverka.
– Det handlar också om att bevaka seniorrelevanta frågor som andra aktörer för fram under veckan.
Samverkar med unga
SPF Seniorerna går i elden redan 8.30 på onsdagsmorgonen (28/6). Tillsammans med Förbundet Vi Unga tar man upp åldersdiskrimineringen i samhället.
”Det saknas inte god vilja i frågan men ändå görs för lite. Vilka är de konkreta lösningarna? Och vems ansvar är det?” skriver de båda förbunden i presentationen av evenemanget.
Hemtjänstindex
Under veckan kommer SPF Seniorerna att framträda i ett 20-tal olika sammanhang, från seminarier till mindre formella så kallade rundabordsmöten. En workshop ska också hållas om förbundets Hemtjänstindex.
Som vanligt kommer också SPF Seniorernas Gotlandsdistrikt att hålla ett tält bemannat, på Cramérgatan intill själva Almedalen, där partiledarna håller sina tal.
Årets ”Almedal” är komprimerad till fem dagar från 27/6 till 1/7, med två partiledartal per dag under onsdag-lördag.
Arrangörerna av Almedalsevenemanget räknar med omkring 100 000 besökare, vilket också det skulle vara ungefär lika många som i fjol.
Minnesceremoni
Med anledning av det brutala mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren förra året vidtar Region Gotland särskilda säkerhetsåtgärder. Bland annat kommer 25 Almedalsvärdar att finnas i och runt Almedalen för att svara på frågor och skapa trygghet.
En minnesstund för Ing-Marie Wieselgren kommer att äga rum på onsdagen.
Civilsamhället, politiken, akademin, näringslivet, offentlig sektor och myndigheter går då samman i manifestationen. På talarlistan finns bland andra Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, Lars Stjernkvist (S), ordförande för Ing-Marie Wieselgrens stiftelse – tillsammans för psykisk hälsa, Josefin Malmqvist (M) och Thomas Mattson, Tidningsutgivarna.
Ta inte för givet
Idag tisdag invigningstalar kulturminister Parisa Liljestrand (M) på temat ”En hyllning till alla som agerar i demokratins tjänst”:
– Låt Almedalsveckan bli en påminnelse av att vår demokrati kräver ett ständigt pågående arbete. Ett arbete som vi har ett gemensamt ansvar för. Vi är alla lika viktiga i det här arbetet, vi alla ska känna oss trygga i att delta, synas och höras i vår demokrati. Vi får aldrig någonsin får ta det för givet.
Första partiledartalet är klockan 11.00 på onsdagen.