Tantparkour – lek på allvar
Maria Ringsén åker kana på trappräcket framför Gustav Adolfs kyrka i Borås. Tantparkour är så roligt att hon knappt tänker på att hon samtidigt tränar. Foto: Julia Sjöberg
Hälsa | röra på sig

Tantparkour – lek på allvar

När Maria Ringsén märkte att hon rörde sig allt försiktigare ville hon hitta tillbaka till barndomens kroppsglädje. Nu går hon balansgång, åker kana, hoppar och kryper. Och har uppfunnit sin egen träningsform – Tantparkour! Längre ned - tips på övningar Maria brukar göra.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-06-11

Maria Ringsén hittade på tantparkour mest för sig själv. För att avdramatisera och skapa en träningsform men också ha roligt. Det visade sig att det var många som ville haka på.
– Jag märkte att jag inte vågade så mycket längre. Att jag inte längre litade på min kropps förmåga. Vågade inte hoppa över en bäck eller kliva ner från något högt. Det blir begränsande och jag ville göra något åt det. I perioder har jag gått på gym eller simmat, men det blir inte alltid av. Det här är en lekfull form att träna utan att man ens tänker på det, säger Maria Ringsén.
Numera när hon går promenader eller bara är ute på stan kan hon knappt se en sten utan att få lust att gå över den. Ett räcke inbjuder till att antingen klättra över eller krypa under, kanter är kul att gå balansgång på. Precis som barnen gör helt enkelt. De tränar balans och olika färdigheter hela tiden på ett naturligt sätt. Genom att leka, hoppa, ha roligt. Det ville Maria tillbaka till.

Hon började på egen hand att klättra över, krypa under och gå balansgång på sina promenader för tre år sedan när pandemin drog i gång. Först i fjol startade hon sitt Instagram-konto Tantparkour och det var då det började hända saker. Det kom ständigt nya följare som ville vara med och se vad hon gjorde, som kommenterade och gjorde tummen upp. Och bäst av allt, började träna tantparkour själva.
– Det känns så roligt att jag har kunnat inspirera andra. Och när de gjorde ett inslag om det på radio och det medverkade en person som forskade om rörelserädsla som tyckte att det här var bra – då kände jag att det inte bara var på skoj. Det är viktigt också och då känns det ännu bättre om jag kunnat få i gång andra.

Några övningar Maria brukar göra ute

  • Gå balansgång. Balans behöver man alltid träna. Det är färskvara. ”Use it or lose it”, ”använd den eller förlora den”, brukar man säga. Om man inte tränar sin balans blir den sämre. Gå där du själv känner dig säker och där det inte gör något om du snubblar till.
Titta framåt, håll balansen! Ena dan går det lätt, nästa inte…
  • Klättra över och krypa under. Bra rörlighetsövning! Vi har så många muskler i kroppen som vi aldrig aktiverar om vi inte varierar våra rörelser. Att böja och sträcka sig är bra.
Klättra över och håll i!
Nu kryper vi under lite också.
  • Åka kana. Det ser ut som en lek och det är det också! Men faktum är att man spänner magmusklerna när man åker på rumpan och ligger lätt tillbakalutad. Tycker man att det känns lite för läskigt kan man åka på magen istället.
  • Trappor. Gå upp och ned för trappor är väldigt bra träning. Här tränar man både styrka och balans i ett.
  • Utnyttja naturen. I stan finns räcken, trappor och bänkar man kan använda sig av. I naturen finns träd, stockar och stenar. Som upplagt för varierad träning
Träna med naturen!
Hoppa bock, det var länge sen!
Hm, når jag dit? Javisst!

Tips från Maria!

Försök få med en kompis eller granne ut! Det är roligare om man gör det ihop, dessutom kan man stödja varandra när man går balansgång och så vidare. Tanken med tantparkour är just att det ska vara roligt. Är man fler som är ute samtidigt brukar det bli mycket skratt också!

Dölj faktaruta

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-06-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas