85 procent av kommunerna i landet har problem att få personal till äldreomsorgen i sommar. Vi tar den siffran igen. 85 procent. Det visar en enkät som TV4 Nyheterna har gjort.
Senioren har flera gånger skrivit om svårigheten för många kommuner att få sommarvikarier till äldreomsorgen.
Nu har TV4 gjort en enkät bland landets kommuner och siffrorna är nedslående.
På frågan om kommunerna har svårt att hitta sommarvikarier till äldreomsorgen svarar 85 procent ja medan 13 procent svarar nej. Två procent svarar vet ej. 171 av 290 kommuner svarade på enkäten.
– Det är väl ingen status i det jobbet och sen är det nog väldigt personligt, man kommer människorna in på köttet. Det kan vara känsligt. Det finns ju ett knep som brukar fungera. Det är betalningen. Lönen. Det är ju inte speciellt högavlönat, säger Sven-Göran Östgren på äldreboendet Solrosen i Ulricehamn när TV4 är på besök.
Stor risk för underbemanning
Svårigheten att få vikarier gör också att risken för underbemanning i sommar är stor i flera kommuner. Två tredjedelar svarar ja eller vet ej på den frågan. Av dessa är det 36 procent som svarar ja, 29 vet ej. Endast 35 procent säger att det inte finns en risk för underbemanning.
TV4 har pratat med äldreministern Anna Tenje (M) som hoppas att den höjda statusen för undersköterskor samt utbildningsinsatser för att locka fler yngre till yrket samtidigt som förbättrad arbetsmiljö ska göra så att fler stannar kvar ska lösa problemen, både på kort och lång sikt.
– Det är i dag väldigt många som står utanför arbetsmarknaden och som lever på bidrag istället för att gå till ett arbete och här tror jag att det finns en stor potential för att hitta både fler som vill söka sig till välfärdsyrkena men också för att underlätta för den befintliga personalen som vi har i dag, säger Anna Tenje till TV4 i den här intervjun.
Tänka utanför boxen
Hon tycker att kommunerna kan prova olika sätt att locka sommarvikarier och att även tänka utanför boxen.
– Jag såg att Vilhelmina kommun raggade sommarjobbare bland de som kör EPA-traktorer för att kunna jobba inom hemtjänsten. Det tror jag kan vara ett sätt på landsbygden runt om i Sverige att hitta fler sommarjobbare. Sen är det såklart viktigt att man jobbar aktivt med de här frågorna så tidigt som möjligt i kommunerna, men också att gemene man, som kanske i dag inte har ett arbete att gå till, att man ser detta som en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och söka sig till ett väldigt viktigt yrke, säger hon till TV4.