”Vi kommer att stödja ett förslag om att kompensera 57-orna om regeringen finner ett finansiellt utrymme” Det säger nu två moderata riksdagsledamöter.
I en debattartikel i Barometern ger Lars Engsund, ledamot i konstitutionsutskottet och Marie Nicholson besked – om än med förbehåll.
Det finns en eventuell möjlighet att i efterhand kompensera 57-orna, konstaterar de.
– Att redan nu gå ut och ge sådana löften är att föregå budgetprocessen och kanske även bygga upp falska förhoppningar. Dock kommer vi naturligtvis stödja ett sådant förslag om regeringen finner finansiellt utrymme.
När regeringen lägger fram sin vårbudget om tio dagar (17/4) är det många som hoppas att årskullen kompenseras.
Bakgrunden är att vid årsskiftet höjdes pensionsåldrarna och därmed åldersgränsen för att få del av det förhöjda grundavdraget.
Beslutet fattades av riksdagen den 31 maj 2022, men mycket få insåg följderna för 57-orna som i många fall antingen redan hade gått i pension eller talat om för sin arbetsgivare att de skulle göra det.
Över 2 000 kronor
Effekten: Under 2023 betalar de drabbade i genomsnitt mer än 2 000 kronor mer i skatt varje månad.
– Det är även viktigt att man som individ kan fatta beslutet om att pensionera sig med alla fakta på bordet. Vi förstår och delar därför den frustration många känner över hur de här förändringarna kommunicerats och att myndigheter gett otydlig information, skriver Lars Engsund och Marie Nicholson.
Lovade sänkt skatt
Så sent som den 9 mars sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i riksdagens talarstol att hon beklagar att årskullen 1957 har hamnat i kläm till följd av beslutet förra året.
I sin regeringsförklaring i oktober förra året sa statsminister Ulf Kristersson (M) att alla pensionärers ekonomi kan stärkas genom sänkt skatt på pensioner.
Men 2023 inleddes alltså i stället med högre skatt för 57-orna.
– Tyvärr är det bara att konstatera att det vilar ett tungt ansvar på den föregående socialdemokratiska regeringen för att förändringen inte kommunicerats tydligare. Arbetet med reformen påbörjades redan 2020, så information om detta till landets blivande pensionärer borde ha getts i ett betydligt tidigare skede, skriver Lars Engsund och Marie Nicholson.
S lovar agera
Även Socialdemokraterna antyder nu att en öppning kan vara möjlig. När riksdagen debatterade Skatteutskottets betänkande den 15 mars sa ledamoten Sofie Eriksson (S) att det är ”uppenbart att många inte varit tillräckligt informerade om ändringarna som presenterades 2017” och att det ”är ett problem oavsett var man står i sak”.
Frågan måste nu ställas till regeringen eftersom det är den som sitter på verktygen, fortsatte Sofie Eriksson:
– Det är regeringen som kan och måste analysera situationen och komma med förslag. Vi socialdemokrater har meddelat att vi kommer att agera konstruktivt om och när det sker, lovade Sofie Eriksson.
Debatt väntar
Miljöpartiet la tidigare i vintras ett förslag om övergångsregler för 57-orna i riksdagens finansutskott, men bara Vänsterpartiet röstade för.
Sverigedemokraterna har senare sagt att det är en ”självklarhet att även 57:or ska få ta del av det förhöjda grundskatteavdraget i år”.
På tisdag (11/4) väntas finansminister Elisabeth Svantesson (M) debattera frågan i riksdagen efter en interpellation begärd av Miljöpartiet.