4 portioner
Pajskal
4 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk riktigt kallt vatten
0,5 dl pumpafrön
Fyllning
400 g brieost
150 g italiensk salami
1 dl riven lagrad ost, till exempel Västerbottenost eller cheddar
Äggstanning
4 ägg
4 dl mjölk
salt och peppar
Topping
3 färska fikon
olivolja eller smör att steka i
flytande honung att ringla över
Rödkålssallad med lime
300 g rödkål
2 msk rapsolja
1 tsk lime
2 msk finhackad bladpersilja
salt
1 Kör mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör allt till en deg. Avsluta med pumpafrön, kör degen i ytterligare några sekunder.
2 Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm. Ställ pajskalet kallt i 30 min. Nagga med en gaffel.
3 Förgrädda i mitten av ugnen, 225 grader i 10 minuter.
4 Skär brieosten i tunna skivor (det vita kan vara kvar) och salamin i tärningar. Varva brieost och salami i det förgräddade pajskalet.
5 Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning och häll den över.
6 Toppa med den rivna osten. Grädda pajen i 225 grader i ca 50 min.
7 Skär fikonen i skivor. Stek i olivolja eller smör, ringla över lite honung. Lägg de varma fikonen på pajen.
8 Skär rödkålen i strimlor. Rör ner rapsolja, lime, bladpersilja och salt.