4 portioner
600 g laxfilé utan skinn, gärna färsk
salt och grovmalen svartpeppar
Ingefärsdressing
4 msk rapsolja
1,5 msk finriven ingefära
1 msk pressad citron
salt och peppar
Gurksallad
1 gurka
1/2 röd chilifrukt
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk sesamolja
3/4 dl sesamfrön, gärna både
vita och svarta
Sojastekta grönsaker
2 morötter
250 g broccoli
2 pak choi
2 vitlöksklyftor
100 g champinjoner
100 g sojabönor
rapsolja att steka i
salt
2 msk japansk soja
1 Dela laxen i fyra jämnstora bitar, det är viktigt att de också är jämntjocka.
2 Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form.Salta och peppra. Sätt i en stektermometer i en av bitarna och täck formen med folie.
3 Stek i mitten av ugnen i 100 grader. Ta ut laxen när termometern är uppe i 52 grader.
4 Blanda rapsolja, ingefära, citron, salt och peppar till en dressing. Dela gurkan i decimeterlånga bitar.
5 Hyvla gurkan i tunna skivor på längden, lägg dem i en bunke.
6 Dela chilin på längden och ta ur och kasta kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar.
7 Tillsätt chili, salt, socker, rapsolja, vitvinsvinäger och sesamolja till bunken.
8 Rosta sesamfröna i en varm stekpanna så att de får färg.
9 Skala och skär moroten i tunna skivor. Skär bort och kasta den nedersta grova delen på broccolin, skär resten i skivor.
10 Skär pak choien i fyra centimeter långa bitar och pressa eller riv vitlöken. Dela champinjonerna i skivor.
11 Stek morotsskivor, broccoli, pak choi, vitlök, champinjoner och sojabönor i rapsolja i en stekpanna, stek lite åt gången och lägg över det stekta i en gryta allt eftersom. Salta.
12 Ringla över japansk soja och blanda. Häll ingefärsdressingen över den varma laxen och toppa med gurksallad och sesamfrön.
13 Servera laxen med de stekta grönsakerna.