4 portioner
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g blandfärs
1 ägg
70 g riven parmesan
3 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
Tomatsås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1/2 dl tomatpuré
1 förpackning (390 g) krossade tomater
1 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
grönsaksbuljongtärning
salt och svartpeppar
Till servering
tagliatelle
parmesan
1 Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna och fräs löken i olja tills den är mjuk. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare cirka 3 minuter. Häll i krossade tomater, vatten och balsamvinäger. Smula ner grönsaksbuljongtärningen och smaka av med salt och svartpeppar.
2 Låt tomatsåsen puttra under lock medan du gör frikadellerna. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla i några minuter. Skala löken och riv den grovt. Skala och finriv vitlöken.
3 Lägg ner blandfärs i bunken med ströbröd och tillsätt ägg, lök, vitlök, parmesan och persilja. Blanda allt till en smidig smet och krydda med salt och svartpeppar.
4 Rulla smeten till bollar. Lägg bollarna i tomatsåsen och sjud under lock i cirka 10 minuter, eller tills frikadellerna är genomkokta.
5 Servera med tagliatelle och finriven parmesan.