Håll i hatten – vilket museum!
Mats och Pia Klockljung testar hattar tillsammans med barnbarnet Mia.
Kultur | museum

Håll i hatten – vilket museum!

Mats och Pia Klockljung tog med sig sitt omskrivna hattmuseum när de flyttade från Glommersträsk i Norrbotten till Burträsk i Västerbotten.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-22

– Det är fantastiskt att få uppleva glädjen hos våra medpensionärer när de återser ungdomens hattar och dessutom får prova dem framför våra många speglar, säger Mats Klockljung, som precis som Pia är medlemmar i SPF Seniorerna Burträsk.

Hur kom ni på tanken att starta ett hattmuseum?
– Vi flyttade från Stockholm till Glommersträsk 2007 och då fick vi höra av sonhustrun till modisten Jenny Petrina, som tidigare bott i huset, att det nog finns en del hattar på vinden som inte blivit sålda.

Det fanns det. Närmare bestämt drygt 300 olika damhattar från 1930- till 1960-talet.

– Vi undrade vad vi skulle göra med alla hattar och kom på att vi testar att göra ett museum. Vi har själva alltid gillat hattar och kompletterade med diverse herrhattar, säger Mats.

Glommers Hattmuseum har haft tusentals besökare genom åren, inte minst från olika pensionärsföreningar, och har varit med i tv-programmet Go’kväll.

Inte bara seniorer som gillar hattarna…

– När vi flyttade till Burträsk och öppnade Burträsk Hattmuseum blev vi ”inneboende” med hattarna i hantverksföreningen Nävarnas Hus, där jag också är medlem, säger Pia Klockljung.

Det är inte bara seniorer som uppskattar huvudbonaderna.

– Vi har ett barnbarn, Mia, som är fyra år och som väldigt gärna vill komma till museet. Hon tycker att det är jätteroligt att testa olika hattar och se sig själv i spegeln.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas