Allt fler företag som vill ta sig in på hemtjänstmarknaden stoppas av myndigheterna.
2022 stoppade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fler än hälften av alla hemtjänstföretag som ansökte om tillstånd att starta.
46 av 71 bolag fick nej, visar nya siffror från Ekot. En tydlig ökning jämfört med året innan.
2019 infördes krav på tillstånd för att få bedriva hemtjänst i ett försök att stoppa fusk och oseriösa företag. Nu börjar resultaten bli tydliga.
Vanligaste skälet till att neka tillstånd är brist på utbildning och erfarenhet.
Skattebrott
Men IVO stoppar också bolagsföreträdare som inte skött sina skatteinbetalningar och bolag där det finns kopplingar till kriminella nätverk.
– Det är en typ av misskötsamhet som inte är okej och som gör att vi kan avslå ansökan om vi ser att det har skett systematiskt, nära i tid och till höga belopp, säger Monika Berglund Lange, som är tillförordnad enhetschef på IVO till Ekot.
Dömer för IVO
Myndigheten stoppar också nya tillstånd för hemtjänst på grund av att de upptäckt rent fusk.
Avslagsbesluten kan överklagas till Förvaltningsrätten. Många domar går IVOs väg.
Många sätt
Som Senioren tidigare har berättat om sker brottsligheten ofta genom att hemtjänstföretag tar betalt för besök hos äldre som aldrig utförts.
Varianterna är många, exempelvis registrerar bedragare att en anställd har varit hos flera personer samtidigt. Vanligt är också att man registrerar att besöken pågått under längre tid än vad som skett.
Krävs tillstånd
Sedan 2019 krävs tillstånd från IVO för majoriteten av alla omsorgsverksamheter, bland annat hemtjänsten.
Men myndigheten ser att bolag som inte fått tillstånd, eller som blivit av tillstånd snabbt söker sig vidare till andra omsorgsverksamheter, rapporterar Ekot.
Ibland sker det med nya företrädare för bolagen, ibland med nya, snarlika företagsnamn.
Ojämn information
För att göra tillståndsprövningen behöver IVO information från kommunerna. Men eftersom informationen skiftar mycket i kvalitet från kommunernas sida vill myndigheten att kommunerna ska åläggas en informationsplikt.
– Eftersom det är en sån variation mellan kommunerna i vilken mån man ger information till IVO så skulle ju en sådan skyldighet möjliggöra att vi får information om fler aktörer som inte ska ha tillstånd, säger Monika Berglund Lange till Ekot.