Vem tar hand om allt efter min död?
Foto: Getty Images
Krönikor | annika om pengar

Vem tar hand om allt efter min död?

Många äldre som saknar släkt och nära vänner är oroliga över vad som händer med tillgångarna och vem som röjer i lägenheten när de är borta. Det finns regler för det och Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer skriver mer om det nedan som många kanske har svårt att prata om.

Annika Creutzer
Publicerad 2023-01-31

Det finns en oro bland många äldre som saknar släkt och nära vänner som det kan vara svårt att prata om. Som en kvinna skriver till redaktionen: ”Jag funderar mycket på vem som tar hand om mina tillhörigheter och röjer ur min bostad när jag dör. Vem utser den som ska göra bouppteckning?”
Situationen är inte ovanlig och det kan vara bra att känna till vilka regler som finns.
Om någon dör på sjukhus, äldreboende eller där andra är närvarande, ska en läkare konstatera dödsfall och skriva ut ett dödsbevis till Folkbokföringen som i sin tur utfärdar ett dödsfallsintyg. Om ingen begravningsbyrå eller anhörig hör av sig till Skatteverket för att få detta intyg är det Folkbokföringens ansvar att kontakta en dödsboutredare i hemkommunen.

Dödsboutredaren startar då en släktutredning för att hitta eventuella dödsbodelägare. I vanliga fall är det de anhörigas ansvar att ordna kremering eller gravsättning. Finns inga anhöriga är det dödsboutredarens ansvar att ordna en begravning. Saknas tillgångar går socialtjänsten in och bekostar en enkel akt. Jag har varit på en sådan ”fattigbegravning” och det var en av de vackraste i all sin enkelhet med församlingens broderade bårtäcke över den enkla träkistan.
Dödsboutredaren ansvarar också för att tömma bostaden, avsluta konton och annat praktiskt. Sedan är det dags för bouppteckningen. Finns inget av värde, eller om pengarna bara räcker till begravningen, kan socialnämnden besluta om en dödsboanmälan till Skatteverket. Finns det tillgångar ska dödsboutredaren göra en bouppteckning. Saknas arvsberättigade släktingar och inget testamente finns, går kvarlåtenskapen till Allmänna Arvsfonden.

Ett bra sätt att underlätta för en boutredningsman är att fylla i Livsarkivet (livsarkivet.se), ett initiativ från begravningsbyråerna. Det kan ske både elektroniskt eller på papper som hämtas och lämnas hos en auktoriserad begravningsbyrå. I båda fallen sker bevakning så att arkivet kommer fram den dag Skatteverket registrerat dödsfallet.
I Livsarkivet kan bifogas ett testamente, anvisningar om begravningen och annat som är bra för anhöriga eller boutredningsmannen att känna till. Den som saknar släktingar men har vänner som bör underrättas kan fylla i uppgifterna till dessa personer.
Slutligen den kanske allra största fasan – att bli liggande död i hemmet. Ett sätt att undvika detta är givetvis att ha regelbunden kontakt med någon vän eller granne. Ett annat råd – som också har sina nackdelar – är att ta bort autogiro och andra automatiska betalningar av framför allt hyran.

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist. Mejla din fråga till experten@senioren.se

Månadens fråga: Vad händer när vi skiljer oss?

Vi ska skilja oss och bråkar om vår katt Mirre. Min man köpte den men det är jag som tagit hand om den och den tyr sig till mig. Måste vi ha en vårdnadstvist?
/Moa

Annika svarar: Husdjur räknas som lös egendom, hur kära familjemedlemmar de än är, och det finns därför ingen lag som reglerar vårdnaden av dem. Eftersom din make köpt katten ingår den i hans del av giftorättsgodset.
Många väljer dock att dela på ansvaret och reglera när djuret ska bo hos vem. Försök få honom att gå med på detta. Kanske blir han glad över att få lite ledigt då och då från katten? Och vem vet, med tiden kanske Mirre kommer att vara mest hos dig.

Dölj faktaruta

683 200 kronor

Så mycket kan den som är född 1956 eller tidigare tjäna i pension och lön under 2023 utan att betala 20 procent i statlig skatt. Det blir 56 933 kronor i månaden. För den som är yngre går gränsen vid en årsinkomst på 613 900 kr (51 158 kr/mån). Skillnaden beror på det förhöjda grundavdraget.

Dölj faktaruta
Annika Creutzer
Publicerad 2023-01-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas