Cirka 40 kakor
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl (300 g)
1,5 tsk bakpulver
200 g mörk choklad, 70 procent kakaohalt
flingsalt
1 Värm ugnen till 180 grader med varmluft.
2 Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap med köksassistent eller elvisp med degkrokar.
3 Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel. Rör ner i smörblandningen och arbeta ihop till en deg.
4 Hacka chokladen och blanda i degen.
5 Arbeta ihop degen för hand på lätt mjölad köksbänk. Dela den i tre eller fyra lika stora bitar och rulla till längder. Lägg dem på en eller två påtar med bakplåtspapper. Platta till dem lätt med fingrarna och strö över lite flingsalt.
6 Grädda längderna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Skär dem i snittar medan de är varma. Låt svalna på plåten.
Tips!
Du kan också toppa snittarna med nötter eller mandel. Och det går jättebra att välja olika typer av choklad i snittarna.