Situationen för undersköterskor inom äldreomsorgen i Sundsvall är värre än någonsin. Det säger Kommunals lokala ordförande Åsa Selander till Sveriges Radio. ”Det har aldrig tidigare ringt så många som undrar hur lång uppsägningstid de har”
Senioren har vid ett flertal tillfällen skrivit om personalbristen inom äldreomsorgen.
Nu rapporterar P4 Västernorrland om förhållandena i Sundsvall. Enligt Åsa Selander har 41 sköterskor tillsammans 10 400 timmar övertid vilket är mer än 250 timmar i genomsnitt per person. Ytterligare flera hundra ska vara nära 200 timmar i övertid.
– Det är värre än värst, jag känner inte igen mitt yrke. Du är på jobbet en, två månader mer än vad en heltid säger. Nu har vi sett så mycket övertid, så många övertidstimmar som jag aldrig sett dess like av, det är förfärligt, säger Åsa Selander till P4 Västernorrland.
Många undersköterskor hinner inte ens hem och vända innan de blir beordrade att komma tillbaka. Nu överväger många att säga upp fasta anställningar som undersköterskor för att istället ta jobb som timvikarier för att kunna bestämma över sina liv bättre.
Hinner inte hem och vända
Undersköterskor inom äldreomsorgen och annan vård och omsorg i Sundsvalls kommun som ibland inte ens hinner hem och vända innan man blir beordrad att komma tillbaka.
P4 Västernorrland har pratat med Kristina Tjernkvist, småbarnsförälder som jobbar inom äldreomsorgen.
”Mår skit”
Hon jobbade julafton, juldagen och annandag jul och hade sett fram emot att få vara ledig under nyårshelgen.
– Tyvärr blev det inte så eftersom det inte fanns personal även nyårshelgen. Det är så det är i den här branschen, någon måste jobba, säger Kristina Tjernkvist till radion.
Enligt Åsa Selander händer det att personal inte kommer hem på ett eller två dygn eller till och med längre och på frågan hur man mår då svarar hon:
– På ren svenska: Skit.