Fullt fokus på seniorer när Göteborg firar
Chans att leva sig in. Foto: Göteborgs stad
Nyheter | Jubileum

Fullt fokus på seniorer när Göteborg firar

Göteborgs 400-årsjubileum blir en fest också för stadens seniorer. "Vi behöver förändra berättelsen om liv och åldrande", säger stadens Äldreombudsman.

Jan Arleij
Publicerad 2023-01-10

Hur kan Sveriges årsrika bli Sveriges hopp? Frågan ställs den 20 april i ett av 40-talet seminarier och evenemang Göteborg det kommande halvåret.

Men firandet och evenemangen startar redan på onsdag 11/1 klockan 9-12 på Göteborgs Stadsmuseum med en klassisk Ingmar Skoog-föreläsning om hur 70 har blivit det nya 50, eller till och med i vissa avseenden det nya 20.

En fråga som lyfts under dagen handlar om hur det egentligen är att ha nedsatta funktioner när det gäller syn, rörlighet och styrka. Alla som vill får prova den så kallade äldredräkten, utlovar arrangörerna.

Många chanser

”Årsrika Göteborg 400 år” är namnet och utbudet under det kommande halvåret är omfattande. Det ges åtskilliga tillfällen att ta del av evenemang som ska lyfta ämnen med seniorvinkel.

Det blir allt från forskningsseminarier och utställningar till teater, film, musik och speed-dejting.

Fram till september

Under varje månad från januari till september belyser festivalen olika teman och erbjuder ett 40-tal spännande programpunkter som ingår som en del av i firandet av Göteborg 400 år.

Januari – det normala åldrandet. Hur kan vi öka chansen för ett gott åldrande? är rubriken på en av föreläsningarna.
Februari – demens och andra kognitiva sjukdomar. Att leva med demens.
Mars – deltagande och ålderism. Vad har äldre personer för rättigheter?
April – framtidens digitala åldrande.
Maj – att åldras med kärlek och glädje.
Juni – generationsmöten.
September – psykisk hälsa och ohälsa och ensamhet.

Tryckt program finns på bland annat Göteborgs Stads mötesplatser, museer och bibliotek. Programpunkterna finns också digitalt i Jubileumskalendariet.

Dölj faktaruta

Ett syfte med festivalen är att sätta fokus på frågor kring åldrande och hur stadens invånare kan ha ett gott och värdefullt liv – hela livet.

– Vi vill ta bort fördomar om åldrandet. En fjärdedel av svenskarna är i dag över 65 år. Det är ett enormt slöseri att inte ta in den äldre delen av befolkningen i samhället och det vill vi ändra på. Det är fantastiskt att vi i Göteborg tillsammans gör denna jättesatsning, säger Ingmar Skoog, professor och föreståndare vid AgeCap.

Ingmar Skoog.

Arrangörerna hoppas att det kommande halvåret ska leda till generationsmöten och utbyte av tankar med andra om hur det är, och skulle kunna vara att åldras i Göteborg, säger Helena Bjurbäck som är Äldreombudsman i Göteborgs Stad:

– Vi behöver förändra berättelsen om liv och åldrande. Det finns utmaningar i samhället men vi behöver samtidigt se de möjligheter vi har genom att bättre inkludera den äldre befolkningen.

Helena Bjurbäck.

– Den gemensamma kunskap och erfarenhet som finns här är en rikedom. Hela samhället har allt att vinna på att få upp ögonen för den, säger Helena Bjurbäck.

Forskare bjuder in

Bland mycket annat öppnar forskarna upp för allmänheten med föreläsningar och möjligheter att ställa frågor inom olika områden. Ett axplock:
Hanna Mac Innes: Mycket har blivit bra för många – men inte för alla. Om fattigdom bland äldre. Den 9 februari klockan 13, på Mötesplats Kulturhus Landala
Jessica Samuelsson: Kost och ett hälsosamt åldrande. Den 31 mars klockan 13, på Verket
Boo Johansson: Minne och tankeförmåga på äldre dar – hot och möjligheter. Den 31 mars klockan 13.30 på Mötesplats Lunden
Eva Holmgren: Fysiskt aktivitet, vad är det? Om vikten av fysisk aktivitet. När, var, hur och vad vi kan se som framgångsfaktorer för att den fysiska aktiviteten ska bli av. Den 21 april klockan 13 på Verket

Många goda krafter

Många ligger bakom den stora satsningen: AgeCap vid Göteborgs universitet, Åldersvänliga Göteborg och Äldreombudsmannen i samarbete med Göteborgs Stads centrala pensionärsråd (SPF Seniorerna, Pensionärernas Riksorganisation (PRO), Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG) och SKPF Pensionärerna), Göteborgs Stadsbibliotek, Göteborgs Stadsmuseum, Göteborgs Stadsteater, Göteborgs Konstmuseum, Generationsmöten i centrum Göteborgs Stad, Stadsmissionen, Frölunda Kulturhus, Hälsofrämjande och förebyggande verksamheter i Göteborgs Stad, Demensförbundet, Alzheimerfonden, 1.6 miljonerklubben, Hyresgästföreningen i västra Sverige, Liseberg, Göteborg Film Festival, ABF, Kulturhuset Bergsjön, Boplats Göteborg AB, Sensus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Kulturhuset Kåken, Västra Götalandsregionen

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-01-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas