När gästerna vid julbordet är färre kan man gott dra ner på utbudet och satsa på få men riktigt goda smårätter. Själv föredrar jag strömming framför sill och det här är en rätt som är elegant, lyxig och vansinnigt god. Skippa forellrommen om du vill hålla i slantarna eller byt mot prima löjrom om du vill lyxa! Kom ihåg att strömmingen behöver förberedas dagen innan den ska ätas!
6 – 8 portioner
400 g färska strömmingsfiléer
Ättikslag
0,5 dl ren ättika (24 procent)
5 dl vatten
1 msk salt
ca 0,5 dl majonnäs
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad persilja
O,5 dl finhackad gräslök
skal och saft från 1 citron
30 g forellrom
1 Skölj strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan.
2 Blanda till ättikslagen och lägg filéerna i lagen. Låt stå över natten i kylskåpet. Fisken ska kännas vit och fast rakt igenom.
3 Såsen Hacka persilja, dill och gräslök. Blanda ner i majonnäs och ca 1 msk citronsaft.
4 Låt strömmingen rinna av. Blanda den med såsen strax före serveringen.
5 Riv över citronzest och garnera med forellrom och hackade örter.