Danmarks hjärtliga och söta svar på Ris à la Malta! En underbar efterrätt som har allt, gräddig och len men med körsbärens lite strama syra. Jag älskar denna rätt! Blir det för mycket som efterrätt kan man servera den till frukost eller som mellanmål. Jag säger som danskarnas Perikles i reklamen: ”När passar en Risalamande? Hvergang!”
4 – 6 portioner
Risgrynsgröt på ca 100 g ris
4 dl vispgrädde
100 g mandelspån
2 finrivna bittermandlar
0,5 dl strösocker
1 Vispa grädden lätt.
2 Blanda hälften av grädden med risgrynsgröten, socker och mandelspån. Lägg undan lite mandelspån till garnering. Blanda ordentligt så att det blir jämnt och slätt.
3 Vänd försiktigt ner resten av grädden. Täck ordentligt och ställ in i kylskåp tills den ska ätas. 4 Servera med körsbärskompott och torrostade mandelspån
KÖRSBÄRSKOMPOTT
200 g frysta körsbär
1 dl strösocker
1 uppslitsad vaniljstång
1 Rör ihop körsbär och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången.
2 Låt körsbären koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 minuter på svag värme.
Tips! Om man vill få en fastare kompott kan man blanda ut 1 msk potatismjöl i lite kallt vatten och röra ner i den varma körsbärssåsen.