Landets bästa hemtjänstkommun är Gnosjö i Småland. Det visar SPF Seniorernas nya hemtjänstindex.
Hemtjänsten i Sverige kritiseras ofta mycket hårt. Från svag information och snål biståndsbedömning till dåligt utförande och stillastående utveckling.
Men exemplen på det motsatta finns förstås också. De goda förebilderna lyser starkt på olika håll runtom i landet.
För att skapa en överblick och för att svagare verksamheter ska kunna lära av de bästa har SPF Seniorerna byggt upp ett index som jämför landets alla kommuner med varandra.
Alla kommuner
Det tvååriga projektet har pågått ett knappt år, det nya hemtjänstindexet är nu klart och på onsdagen (23/11) lanseras det i Stockholm.
Indexet rankar samtliga 290 kommuner efter att 18 kvalitetsområden vägts samman.
”Årets Hemtjänstkommun” blev Gnosjö som totalt samlade ihop 64,7 poäng och som därmed tar den meriterande topplaceringen i första upplagan av Hemtjänstindexet.
Fyra delindex
Fyra delindex lyfts fram i särskilda rankinglistor: information, biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling. Samtliga kommuner får också här en offentlig och jämförbar placering inom vart och ett av de fyra kriterierna.
Bästa kommun när det gäller information blev Varberg. Åre vann biståndshandläggningen, Öckerö toppar när det gäller utförande och Hagfors är allra bäst när det gäller stöd och utveckling.
Totalvinnaren Gnosjö fick placeringarna 10, 7, 4 och 75.
Landets tio bästa kommuner
1 Gnosjö, Jönköping, 64,7
2 Varberg, Halland 62,9
3 Ånge, Västernorrland, 62,5
4 Mellerud, Västra Götaland, 62,1
5 Jönköping, Jönköping, 61,1
6 Hagfors, Värmland, 60,6
7 Mölndal, Västra Götaland, 60,3
8 Sala, Västmanland, 60,2
9 Arjeplog, Norrbotten, 60,1
10 Årjäng, Värmland, 60,0
Källa: SPF Seniorernas hemtjänstindex
Exakt vad som ligger i de olika ”grenarna” och hur de poängsätts beskrivs på en ny webbplats som heter hemtjänstindex.se.
Projektledaren Helena Olsson:
– Hemtjänstindex utgår från tillgängliga data bland annat från Socialstyrelsens öppna jämförelser och viktas utifrån vad seniorer tycker är viktigast med hemtjänsten.
Göra nytta
I utvecklingsarbetet har förutom seniorer också forskare och representanter för kommuner och privata hemtjänstföretag deltagit.
– Med Hemtjänstindex kan kommuner jämföra sig med varandra och se var insatser gör störst nytta, säger Helena Olsson. Därmed hoppas vi att indexet blir ett viktigt verktyg för kommunerna när de ska utveckla hemtjänsten.
SPF Seniorernas hemtjänstindex väntas också bli ett skarpt verktyg för organisationens pensionärsråd ute i kommunerna. Lokala medier får också en källa för granskande artiklar.
Hur bra är din kommun?
Rankinglistorna över huvudindexet och de fyra delindexen hittar du här.
Eftersom indexet ska uppdateras årligen kommer det alltid att vara aktuellt och relevant för alla som vill veta hur det är ställt i den egna kommunen. Jämförelsen med landets övriga kommuner får man alltså på köpet.
– Syftet är att skapa en positiv utvecklingsspiral av hemtjänsten i Sveriges alla kommuner, säger Helena Olsson.
Så kom projektet till
- Hemtjänstindex är ett projekt som SPF Seniorerna har tagit initiativ till och kunnat driva med stöd från Allmänna arvsfonden.
- Indexberäkningen är framtagen av det statliga forskningsinstitutet RISE.
- Det digitala verktyg som kommunerna kan beställa för att jobba med kvalitetsutvecklingen är konstruerat av Svenskt Kvalitetsindex, SKI.
- Rapportmodellen och det digitala verktyget är framtaget i samråd med de referenskommuner som deltar i utvecklingen av hemtjänstindexet.
- Den avgift en kommun betalar för att få del av sin rapport kommer att finansiera kommande års framtagning av hemtjänstindexet.