Fler äldre riskerar dö i brand
Foto: Getty Images
Nyheter | Slår larm

Fler äldre riskerar dö i brand

Äldre och ensamboende är överrepresenterade bland omkomna i bostadsbränder. År efter år. Detta trots att samhället vet vad som skulle göra skillnad.

Jan Arleij
Publicerad 2022-11-21

Det framhöll Brandskyddsföreningen under en presskonferens (16/11) i samband med upptakten på kampanjen ”Brandsäkert boende” som pågår under november.

Varje år inträffar uppemot 24 000 bostadsbränder i Sverige. 85 procent av de som omkommer eller skadas svårt av brand gör det i sitt hem, berättade Brandskyddsföreningens generalsekreterare Mats Björs.

– Äldre och ensamboende är överrepresenterade i statistiken. Den gemensamma nämnaren är att de har en begränsad förmåga att agera vid en brand.

Det är ungefär fem procent som skadas vid bostadsbränderna. Uppemot ett 90-tal omkommer varje år.

Det är sällan slumpen som avgör vilka som blir dödsoffren, konstaterar Brandskyddsföreningens experter.

– Hälften av alla som dör i bostadsbränder är över 60 år och personer över 80 år är kraftigt överrepresenterade, säger Mattias Delin som är forskningsdirektör på Insamlingsstiftelsen Brandforsk.

Stor andel

Det handlar alltså om personer som får svårt att agera när olyckan är framme. Nedsatt rörlighet, dålig balans och att man är ensam hemma gör att man inte kan släcka branden eller ens lämna bostaden.

– Många äldre behöver därför ett anpassat brandskydd för att få samma brandsäkerhet. Förutom att de har svårare att agera själva är de många gånger känsligare för de skador som branden kan ge. Det leder till att de är överrepresenterade i dödsbränderna, säger Mattias Delin.

2021 års dödsstatistik talar sitt tydliga språk. Av totalt 78 omkomna var 43 personer äldre än 65 år.

Svart år

2022 ser ut att bli ännu värre. Redan har över 80 personer dött.

– Årets siffror är än så länge preliminära och det finns därför inga uppgifter om ålder, säger Lars Brodin som är brandingenjör och expert vid Brandskyddsföreningen till Senioren.

– Men vad vi vet i dagsläget är att årets värsta månad återstår.

Lars Brodin.

Om ingenting görs kommer också allt fler äldre att dö i bränder de kommande åren, varnar Brandskyddsföreningen.

Detta eftersom andelen äldre ökar dramatiskt under kommande decennier. Mest ökar gruppen 80 år och äldre och inom en tioårsperiod bedöms gruppen ha vuxit med 50 procent.

– Detta parallellt med en uttalad kvarboendeprincip inom äldrepolitiken där äldre i allt större utsträckning ska bo kvar hemma i stället för på vårdhem eller sjukhus skapar utmaningar för framtiden, säger Mats Björs.

Brandskyddsföreningen

En allmännyttig ideell förening som tillsammans med de lokala brandskyddsföreningarna och medlemmar arbetar och driver opinion för ett brandsäkert och hållbart Sverige. Man beskriver sig som ett opartiskt och branschöverskridande kunskapscentrum som ökar framtidens brandsäkerhet och minskar samhällets skadekostnader.

Dölj faktaruta

Egentligen vet man väldigt mycket om vad som behöver göras i form av exempelvis bostadsanpassningar, hävdar Brandskyddsföreningen. Problem och åtgärder är väl kartlagda och beforskade.

Mats Björs.

– Vad som krävs är en politisk vilja för att få åtgärder på plats. Regeringen behöver slå fast vem som har ansvaret och skyldigheten att säkra upp mot dödsbränderna och vem som ska bära kostnaderna, säger Mats Björs.

Det finns lagar och regler, men ändå tar ingen ansvaret?

– Den här otydligheten måste bort. Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en offentlig utredning om hur dödsbränderna ska minska, säger Mats Björs.

Fyra goda råd

Brandskyddsföreningen trycker på fyra saker när man ska brandsäkra sitt hem, ”de fyra B:na”.
• Brandvarnare
• Brandsläckare
• Brandfilt
• Boendet försäkrat. En hemförsäkring är viktigt för att få ordning på livet efter branden, från återhämtning till skadehantering.

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2022-11-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas