Vad har den klassiska kompositören Johannes Brahms, popikonerna The Beatles och musikalen Lejonkungen gemensamt? De är alla viktiga ingredienser i den nordtyska hamnstaden Hamburgs rika musikliv.
Länge var Hamburg för oss svenskar mest en stor järnvägsstation där man bytte tåg. Sen kom lågprisflyget – perfekt för weekendresor – och nu väljer allt fler nattåget för några dagar i staden som präglas av sjöfart, handel och kulturliv.
Kronjuvelen är tveklöst Elbphilarmonie, det makalösa, 5-årsjubilerande konserthuset med glasväggar och ett tak som liknar ett stormande hav, uppfört ovanpå ett före detta hamnlager i det för Hamburg så typiska röda teglet.
Efter att orkestern med över 50 musiker avslutat Johannes Brahms konsert för violin och orkester i D-dur, Op. 77 vill applåderna aldrig sluta. Efter ett halvdussin inrop fattar den prisade ryska soloviolinisten Alena Baeva i intensivt röd långklänning mikrofonen, fördömer kriget i Ukraina och spelar sen ett extatiskt solonummer.
Elbphilarmonie var hårt kritiserat när det byggdes då det blev både stora förseningar och enorma fördyringar.
– Men numera älskar Hamburgborna sitt konserthus. Publikunderlaget har breddats och det finns många konserter att välja mellan – mest klassiskt men också jazz och pop, säger Therese Wilms, pensionerad flygvärdinna som sadlat om till lokalguide och tar mig på en kunskapsspäckad promenad i Hamburg.
Elbphilarmonie kanske viktigaste popularitetshöjare är det suveräna systemet med gratisbiljetter för att besöka huset och vandra runt utomhus tolv våningar upp. Därifrån har man en fin vy över stadens tinnar och torn, Speicherstadts unika lagerbyggnader som numera är världsarv, alla nybyggen i Hafenstadt, båttrafiken på Elbe och de otaliga hamnkranarna söder om floden.
På andra sidan Elbe ser man också två hangarer vägg i vägg – stadens största musikalscener. Hamburg är störst på musikaler i hela landet och nummer tre i världen efter London och New York.
För närvarande spelas Disneymusikalerna Lejonkungen och Frozen här. Och på Reeperbahn finns ytterligare musikalscener. Reeperbahn är både en gata och ett samlingsnamn för Hamburgs nattliga nöjeskvarter. I Sverige är namnet lika med synd – vilket bara delvis stämmer numera. Prostitutionen finns kvar på några bakgator medan Reeperbahn hyser en mix av matställen, barer, musikscener och sexshoppar.
Beatleskännare vet att den världsberömda popgruppen tillbringade närmare två år på Reeperbahns klubbar innan de slog igenom 1962. Ställen som Kaiserkeller, Indra, Top Ten och Star Club. De två förstnämnda finns kvar än i dag och erbjuder livemusik nästan varje kväll. Vill man riktigt gotta ner sig i Beatles tidiga historia finns det ett givet val: Hempel’s Beatles Tour:
There are places I’ll remember
All my life though some have changed
Some forever, not for better
Some have gone and some remain
Stefanie Hempel står på Beatles-Platz, med sin mandolin och sjunger John Lennons ord i Beatlesklassikern In My Life framför siluetterna av de fem original-beatlarna. Hennes musikaliska lördagsguidningar är inne på artonde året, tar tre timmar och avslutas med en riktig konsert. Vill man följa med måste man boka månader i förväg – eller så får man lägga ut lite mer och boka en individuell guidning en vardagskväll.
Hon berättar bland annat om när de mötte Astrid Kirchner och fick sina klassiska ”Beatlesfrisyrer”, hur de spelade i stort sett hela nätterna fulltankade av uppåtdroger och visar bion där de fick bo gratis i en skrubb under sin första tid i staden:
– Helgerna var värst för då var det matinéer bara någon timme efter att de hade gått och lagt sig.
Huset där Star Club låg är rivet men en minnesplakett listar många av berömdheterna som spelat där:
– För något år sen noterade jag en äldre man med luvjacka som lyssnade strax bakom min grupp när jag berättade och spelade I saw her standing there här vid plaketten. När han gick ursäktade jag mig för gruppen, följde efter och fick möta Bob Dylan. Det var han som hade stått där och diggat!
Om det var Stefanies största musik-ögonblick är den slitna porten där den ikoniska bilden på John Lennon togs, som senare blev omslag på albumet Rock’n’Roll, många av turdeltagarnas höjdpunkt:
– Många får faktiskt tårar i ögonen här, säger hon medan hon åter får posera som Lennon i dörröppningen som än i dag ser exakt ut som 1961.
Vill man lära känna ett halvdussin andra musikgenier styr man stegen mot Komponisten Quartier, en gata kantad av vackra återuppbyggda 1600-talshus som bland annat inhyser ett stort museum om Brahms, Telemann, Fanny och Felix Mendelssohn, Gustav Mahler, med flera. Alla med koppling till Hamburg. Antingen att de växt upp här, varit verksamma i kyrkor och konsertsalar eller skrivit berömda verk i staden. Den främsta behållningen är alla lyssningsstationer där man kan gotta sig i musiken.
Annars är kyrkor som St. Michaelis – med hela fem orglar och fria lunchkonserter varje dag – eller St. Jacobi, där det är gratiskonsert med den berömda orgeln varje torsdag, perfekta för musikpauser. Hamburg har dessutom ett operahus om man vill ha mer.
Också på konstsidan finns mycket att hämta: På Kunsthalle hänger bland annat David Caspar Friedrischs världsberömda Vandraren över dimhavet och fler fina Munchtavlor. Museum für Kunst und Gewerbe är ett av Europas allra bästa design- och konsthantverksmuseer och på Deichtorhallen vankas fotokonst i världsklass. Pust …
Men lite till orkar vi: En båttur i hamnen är ju både avkopplande och lärorik och utbudet av turer är stort. Men Hamburgs allra främsta besöksmål skulle ni inte kunna gissa er till: Miniatur Wunderland.
Biljettrycket är så stort att man bör boka en exakt inträdestid dagar i förväg. Sen är det bara att låta sig överväldigas av världens största modelljärnväg – eller snarare miniatyrvärldar, för här vankas exakta miljöer från Tyskland, Italien, Schweiz, Skandinavien med mera (där faktiskt både Greta Thunberg och Kirunagruvan dyker upp).
En av de nyaste miniatyrvärldarna visar Rio de Janeiro och den allra mest spektakulära är världens största modell av en flygplats – inklusive plan som landar och lyfter.
Miljöerna är fyllda med närmare 300 000 individuellt målade figurer och man skulle kunna gå hit hundra gånger utan att upptäcka allt som minimänniskorna har för sig i parker, på balkonger, stränder, gator och under festligheter…
Flera stopp i miniatyrvärlden är musikaliska: som festivalen med trängsel framför stora scenen. Tur att det bara är på låtsas, nu kollar vi in karnevalståget i skala 1 till 87 i stället.
Text och foto: Johan Öberg
Seniorguide Hamburg
Resa dit: I år utökades nattågsförbindelserna från Stockholm till Hamburg till två (Snälltåget och SJ) och det finns flera dagtågförbindelser från Köpenhamn. Med bil är det 37 mil från Malmö, inklusive färjan Rødby – Puttgarden tar det 5 timmar. Från Stockholm kan man flyga med SAS och Eurowings. Ibland under 1 000 kr t o r.
Resa runt: Mycket finns på gångavstånd, annars är både S-Bahn, U-Bahn och de sex båtbusslinjerna på Elbe perfekta. Enkelresor i innerstaden kostar 3,50 euro, ett tredagars Hamburg Card (inklusive en rad inträdesrabatter) 28,90 euro. Pensionärsrabatt (från 63 års ålder) finns bara på månads- och säsongsbiljetter.
Prisläge: Det mesta i Tyskland är något billigare än i Sverige.
Bästa tiden: Våren är fin från tidig april, höstarna mildare än i Sverige. Vintrarna är inte så kul – utom december med sina julmarknader.
Passar för: Musik- och konstintresserade, shoppingsugna.
Språk: Tyska, men man klarar sig fint på engelska.
Seniorvänligt: Absolut – och tryggt. Mycket är dessutom handikappanpassat.
Seniortips: Bo äta och shoppa: Det mysiga boutiquehotellet Henri, på en stillsam gata mellan Hauptbahnhof och Rathaus, hippa 25hours hotel i Hafencity och lyxhotellet Atlantic – känt från Bond-filmen Tomorrow Never Dies – vid insjön Alster är tre härliga val i olika prisklass.
Missa inte! Sparris och ostron på superba restaurang NIL i St. Pauli, de billiga fiskmackorna vid Landungsbrücke.
Mer information: www.hamburg-tourism.de